Пішов з життя польський кінорежисер Маєвський, який був родом зі Львова
Пішов з життя польський кінорежисер Маєвський, який був родом зі Львова

Пішов з життя польський кінорежисер Маєвський, який був родом зі Львова

Пішов з життя один з найвідоміших польських режисерів, сценарист, письменник і ректор Варшавської школи кіно Януш Маєвський у віці 92 років.

В , яка повідомила про смерть Маєвського, його назвали одним з найвідоміших, найшанованіших і найпопулярніших польських режисерів, майстром жанрового кіно, сценаристом, письменником.

У повідомленні зазначають, що Маєвський, який був родом зі Львова, дуже цінував зустрічі з глядачами, які його любили й масово брали участь у зустрічах з ним.

Зараз дивляться

Януш Маєвський – факти біографії

Януш Маєвський народився 1931 року у Львові. Там він помітив, що має сильний інтерес до кіно, коли у семирічному віці побачив Білосніжку від Волта Діснея.

Пізніше режисер згадував, як усвідомив кіносилу. За його словами, фільми мають владу над глядачами, тому що можуть викликати однакові емоції в усіх присутніх у залі, наприклад, сміх чи страх.

Після Другої світової війни його родина переїхала до польського Кракова. Він закінчив факультет архітектури в Краківській політехніці, а згодом – Вищу школу театру і кіно в Лодзі.

У період з 1983 до 1990 років він був очільником Ради асоціації польських кінематографістів, а з 2006 року – президентом Асоціації.

Останній фільм Маєвського – це документальний Jazz Outsider 2022 року, який був присвячений джазовій музиці.

У 2018 році Маєвський підтримав звернення Європейської кіноакадемії на захист тоді ув’язненого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Теги за темою
Польша смерть Львів
Джерело матеріала
loader