Україна відзначає День пам’яті донецьких «кіборгів»
Україна відзначає День пам’яті донецьких «кіборгів»

Україна відзначає День пам’яті донецьких «кіборгів»

 У вівторок, 16 січня,  в Україні відзначається День пам’яті захисників Донецького аеропорту, визначений як всеукраїнське свято. В цей день ми віддаємо шану українським воїнам, які протягом 242 днів стояли на захисті цього стратегічного об’єкту.

Бойові дії за аеропорт тривали з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року, завершившись повною руйнацією старого та нового терміналів. У боротьбі за аеропорт і селище Піски брали участь спецпризначенці, аеромобільні та механізовані бригади, мотопіхота, розвідувальні батальйони, а також представники добровольчих формувань, таких як полк "Дніпро-1", Добровольчий український корпус (ДУК) та інші. Крім того, участь у захисті аеропорту приймали волонтери та медичний персонал.

За свою стійкість та незламність захисники отримали прізвище "кіборги". Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

З 18 по 21 січня 2015 року, в результаті підриву окупантами термінала, загинуло 58 "кіборгів", і 21 січня було прийнято рішення вивести українських військовослужбовців з руїнованого нового терміналу.

Захищаючи Донецький аеропорт, віддані українські захисники понесли великі втрати: понад 200 загиблих та понад 500 поранених. Багатьох з них було відзначено державними нагородами, а деяких вшановано посмертно.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року, "кіборги" знову взяли зброю в руки для захисту Батьківщини.

 У День пам'яті захисників начальник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко написав, що Україна пам’ятає «кожного героя, кожного кіборга, що поклав життя за свободу і незалежність України».  

Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader