На Харківщині виявили 28 катівень РФ, де знущалися з сотень українців
На Харківщині виявили 28 катівень РФ, де знущалися з сотень українців

На Харківщині виявили 28 катівень РФ, де знущалися з сотень українців

У Харківській області після звільнення від російських окупантів виявили 28 катівень, де загарбники знущалися з мирних українців. На сьогодні це найбільша кількість катівень по всій країні, повідомили у Національній поліції України.

- Правоохоронці розслідують 10 кримінальних проваджень по катівнях у Харківській області, триває робота з 227 потерпілими. Серед найбільших - справа про катівню у місті Куп'янськ. Тут понад півроку незаконно утримували та катували місцевих мешканців у приміщенні ізолятора тимчасового утримання Куп'янського відділу поліції... Постраждалими від рук окупантів у Куп'янській катівні визнано 67 осіб. Але поліцейським відомо про тортури понад 150 постраждалих, бо саме таку кількість людей тримали в ізоляторі за його максимальної місткості 45 осіб. Слідчим також відомо, що деяких із них утримували понад 100 днів, - розповіли у поліції.

Поліцейські зазначають, що у катівнях були українці віком від 16 до 65 років, зокрема, школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери. Росіяни били людей руками та ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом та електрошокером. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби у наручниках, змушували працювати, чинили психологічний тиск. Через тортури окупантів двоє з бранців померли, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають у полоні.

  • Раніше в Генштабі заявили, що на тимчасово зайнятих територіях України фіксуються випадки насильницького викрадення проукраїнсько налаштованого населення, а також облаштування нових катівень для їх утримання.
  • Генпрокурор Андрій Костін під час зустрічі зі Спеціальним доповідачем ООН з питань тортур, доктором Еліс Джил Едвардс заявив, що близько 90% українських військовополонених пройшли через тортури, зґвалтування, погрози сексуального насильства чи інші форми жорстокого поводження.
Теги за темою
поліція
Джерело матеріала
loader
loader