У США назвали перемогу України у війні з Росією своєю "стратегічною метою": що буде з допомогою
У США назвали перемогу України у війні з Росією своєю "стратегічною метою": що буде з допомогою

У США назвали перемогу України у війні з Росією своєю "стратегічною метою": що буде з допомогою

У Сполучених Штатах Америки вірять, що до кінця 2024 року Україна стане сильнішою і матиме кращі позиції для визначення свого майбутнього. А майбутнє для неї – це американська допомога для перемоги у війні з Росією.

Про це заявив помічник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О'Браєн під час виступу 25 січня у вашингтонському аналітичному центрі German Marshall Fund. Його слова процитував "Голос Америки".

"Як сказав президент Байден, ми допоможемо Україні перемогти. Отже, це стратегічна мета", – пояснив посадовець.

За його словами, досягти цього можна буде завдяки все ще очікуваній подальшій фінансовій допомозі США і завдяки європейським зобов’язанням. Зокрема, він покладає надії на ухвалення рішення ЄС про виділення допомоги Україні у розмірі €50 млрд. Очікується, що європейські лідери розглянуть питання на саміті наступного тижня.

Що ж стосується безпосередньо американської допомоги представник Держдепу визнав, що з боку Вашингтона тут є злети й падіння.

"Та я скажу дві речі: є величезна підтримка України в обох палатах Конгресу, а проблемою залишається лише те, коли саме лідери будуть готові винести це на голосування. Кожного дня люди воюють і гинуть, щоб захистити їхню і нашу безпеку. І я думаю, зараз – час для того, щоб ми могли бути поруч із ними, рухаючись вперед", – висловився О'Браєн.

Дипломат у справах Європи та Євразії у Держдепі США нещодавно повернувся з Румунії, яку назвав ключовим союзником у підтримці України та українського експорту, і зокрема підтримки безпеки в Чорному морі. А минулого місяця він відвідав Київ.

У США назвали перемогу України у війні з Росією своєю "стратегічною метою": що буде з допомогою

"Українці продовжують обирати демократію, справедливість і європейське майбутнє, так само як двічі робили це на Майдані, і як зараз відбувається щодня на передовій боротьби проти Росії", – сказав посадовець.

На його думку, Кремль має намір продовжувати свою війну, "поки не побачить результатів американських виборів у листопаді". Тому О'Браєн очікує напружених найближчих місяців та відзначає, що зима на війні завжди важка і жорстока.

Щодо фінансування українських потреб на шляху до перемоги він додав, що потужна міжнародна коаліція допомагає Україні, хоча Київ самотужки фінансує дві третини воєнних потреб коштом внутрішніх ресурсів.

Посадовець переконаний, що стратегія воєнної кампанії цього року, щоб перемогти Росію, є наступальною, та буде опиратися "на те, що було зроблено у 2023 році". Особливо на "видатний успіх у забезпеченні доступу до Чорного моря та дестабілізації можливостей Росії використовувати Крим".

Говорячи про альтернативні сценарії, які розглядаються сьогодні у США на випадок, якщо допомогу Україні так і не проголосуються у Конгресі, він зазначив, що "втримаєся від спокуси обговорювати "план Б".

"Настав час для лідерів сказати, що ми усвідомлюємо терміновість ухвалення рішень і йти вперед. Це зробить Америку безпечнішою та процвітаючою. Питання у тому, чи є у нас лідери сьогодні, щоб гідно відреагувати на цей момент", – підсумував О’Браєн.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Білому домі висловили переконання, що жодних послаблень чи роз'єднаності у питанні підтримки України з боку Заходу немає. Там наголосили, що країни, які займають активну позицію щодо відбиття російського вторгнення, продовжують забезпечувати Києву безперервну допомогу.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader