Яке свято 28 січня 2024 та що не слід робити після опівночі
Яке свято 28 січня 2024 та що не слід робити після опівночі

Яке свято 28 січня 2024 та що не слід робити після опівночі

Сьогодні, 28 січня, світ приділяє увагу захисту персональних даних та безробіттю, а ще грає в конструктор Lego. Православні віряни за новим церковним календарем вшановують преподобного Єфрема Печерського та святого Єфрема Сирина. 

Факти ICTV дізналися більше про історію свят, а також іменинників, прикмети та заборони, повʼязані з цим днем. 






Яке сьогодні свято – 28 січня 2024 року

Православна церква згадує святого Єфрема Переяславського, що був церковним діячем XI-XII століть, єпископом Переяслава, відтак митрополитом Київським. Він мав грецьке походження, і до того, як стати ченцем, служив скарбником та керував господарством при дворі Великого князя Київського Ізяслава I Ярославича. За його ініціативи збудовано багато церков та монастирів. У літописах вказано, що Єфрем Переяславський був фундатором лікарняної справи на Русі, першим розробив монастирський статут, згідно з яким будував громадські лазні, безкоштовні лікарні для бідних і мандрівників, стаціонарні відділення для важкохворих.

Зараз дивляться

Також сьогодні вшановують християнського святого Єфрема Сирина, що проповідував, писав церковні повчання, був самітником, жив у печері та молився. Поступово навколо нього сформувався осередок учнів, що слухали чернечі настанови й переймали молитви. Одна з них читається донині у Великий піст і звучить так:

Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослав’я не дай мені. Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму. Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси навіки. Амінь.

Який сьогодні, 28 січня 2024, день в Україні

На цю дату припадає Міжнародний день захисту персональних даних. Це питання дуже актуальне в наш час, адже ми постійно ділимося приватною інформацією: в своїх офісах, під час онлайн-покупок чи звернення за різними послугами. Метою цього дня є підвищення обізнаності громадян, зокрема про найкращі способи захисту своїх даних.

Всесвітній день безробітних теж відзначається 28 січня і має на меті привернути увагу до проблем із зайнятістю населення. Для українців це питання постало особливо гостро в умовах повномасштабної війни. Через вторгення Росії та обстріли української території чимало людей лишилися без роботи чи були змушені змінити свій профіль.

Разом з тим 28 січня святкують Міжнародний день конструктора Lego. Дата обрана не випадково, адже саме цього дня у 1958 році запатентували знамениту цеглинку, що є ключовою деталлю майже в усіх наборах. Цей бренд завжди крокує в ногу з часом, що дозволяє йому залишатися однією з найвідоміших іграшок на планеті.

Також нині відзначають День відкриття Антарктиди – шостого й останнього відкритого материка. Його територія не належить жодній країні світу, а площа становить майже 14 млн км (континентально понад 50 млн км). Взимку Антарктида значно збільшується в розмірах.

Хто святкує День ангела 28 січня

Якщо сьогодні у вашій родині на свято зʼявиться дівчинка, її буде доречно назвати Ольга. Серед хлопчиків та чоловік іменини відзначають власники рідкісних імен Варфоломій, Вольдемар, Леонтій і Теодор, а також звичних та доволі розповсюджених в нашій країні – Володимир, Георгій, Єгор, Гнат і Федір.

Що не можна робити 28 січня 2024 року

Давні українці після опівночі намагалися не виходити з дому, а також не бралися за складну роботу. Заборонено було сваритися з близькими та друзями. Астрологи не радять в цей день займатися хатніми справами й стригтися та рекомендують утриматися від суперечок з начальством. Не варто сьогодні вживати алкоголь та переїдати.

Що можна робити сьогодні

Згідно з місячним календарем, це найкращий день для заручин та шлюбу, відповідно, і для святкового столу з різними наїдками та напоями. Якщо у вас є власна справа, то ця дата просто ідеальна для презентацій, рекламних кампаній і корпоративів.

Народні прикмети на 28 січня 2024

  • Вітер цього дня обіцяє літо з дощами.
  • Почуєте зранку синиць – чекайте завірюхи, ворон – відлигу.
  • Небо в зірках – гарно вродить льон, але якщо вони мерехтять – будуть холоди.
  • Хмари з півночі віщують сильний мороз.
  • Сильний снігопад 28 січня – до нічних морозів.
  • Якщо на деревах мовчки сидять горобці, чекайте на сніг.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader