У Києві вшанували пам’ять героїв Крут
У Києві вшанували пам’ять героїв Крут

У Києві вшанували пам’ять героїв Крут

У Києві вшанували пам’ять героїв Крут

    © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко © ZN.UA/Василь Артюшенко
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 1
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 2
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 3
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 4
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 5
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 6
    У Києві вшанували пам’ять героїв Крут - Фото 7

В Україні 29 січня відзначають 106-ту річницю Битви під Крутами 1918 року. Тоді загін українських студентів та бійців вільного козацтва (близько трьох сотень), що захищали УНР, зіткнувся з чотиритисячною армією Міхаіла Муравйова.  

В ході бою, що тривав до вечора, бійці УНР змогли завдати значної шкоди російській армії. Після наказу про відступ частина студентів потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, однак сили були нерівними.

ZN.UA/Василь Артюшенко


У сутінках один загін студентів втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, яка вже була захоплена червоноармійцями. 27 полонених юнаків розстріляли, молодшим з них було 16 років. Більшовики не дозволили поховати тіла загиблих.

Вже після звільнення Києва від червоноармійців, за рішенням Центральної Ради, 19 березня 1918 року урочисто перепоховали загиблих на Аскольдовій могилі в Києві. 

Як цього року вшанували пам’ять героїв у Києві - дивіться у фоторепортажі Василя Артюшенка.

Джерело матеріала
loader
loader