Яке свято 31 січня та чому не можна виходити з дому після заходу сонця
Яке свято 31 січня та чому не можна виходити з дому після заходу сонця

Яке свято 31 січня та чому не можна виходити з дому після заходу сонця

У середу, 31 січня, відзначається Всесвітній день ювеліра, Міжнародний день фокусника та Міжнародний день зебри.

Віряни сьогодні вшановують пам’ять святителя Микити, а також мучеників Кира та Іоанна і з ними мучениці Афанасії та дочок її.






31 січня (13 лютого за старим стилем) у церковному календарі – день пам’яті мучеників Кира та Іоанна і з ними мучениці Афанасії та дочок її Феодотії, Феоктисти і Євдоксії. Їх було зараховано до лику святих через те, що вони постраждали за свою віру у Христа.

Зараз дивляться

Відомо, що Кір за професією був лікарем, а Іоанн служив у війську. Афанасія та її дочки завжди були вірними Богу, за що їх і було схоплено.

Кір та Іоанн пробралися до темниці, де сиділи ув’язнені Афанасія та її дочки, щоб зміцнити віру мучениць і помолитися за них. Коли правитель міста дізнався про це, то заарештував також і чоловіків. Він піддав всіх християн страшним мукам, щоб змусити відвернутися від Христа, а потім стратив.

Також 31 січня церква згадує святого Микиту, єпископа Новгородського. Він жив за часів правління князя Ізяслава Ярославовича в Київській Русі.

Микита рано прийняв чернечий постриг і постійно боровся зі спокусами. Святий вважається володарем стихії вогню, тому люди моляться йому про захист від пожеж і ударів блискавок.


За новим календарем іменини сьогодні відзначають Віктор, Микита, Богдан, Іван,  Ілля, Клавдій, Віктор


Наші предки вірили, що цього дня не можна виходити з дому після заходу сонця, інакше на людину чекатиме нещастя. Не рекомендується сваритися і ображатися, бо проживете рік в бідності і самоті.


Сьогодні треба бути вкрай обережними зі словами, щоб не спровокувати сварку та не зіпсувати стосунки з рідними.

Вважалося, якщо цього дня зробити хорошу справу, то добро повернеться до вас сторицею. Також сьогодні варто молитися Микиті Новгородському за захист від бід.

  • Горобці почали утеплювати гнізда – до похолодання.
  • Ворони голосно кричать – до хуртовини.
  • Дрова не хочуть горіти – до потепління.
  • Проти 31 січня ясна ніч – наступного дня буде сонячна погода.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader