Багато з цих прізвищ можна зустріти й досі
Українські прізвища можуть багато розповісти про своїх носіїв. Зокрема, люди, які дуже сильно любили якусь конкретну страву чи продукт, могли отримати "смачне" прізвище.
Про це пише у своїй роботі "Сучасні українські прізвища" мовознавець Юліан Редько. За його словами, такі родові імена напряму пов’язані з їжею або назвами популярних страв.
Мовознавець відносить до переліку "смачних" прізвищ наступні:
Борщ;
Юшка;
Масло;
Булка;
Молоко;
Варениця;
Сало;
Малай.
Редько також зазначає, що у давнину особливі прізвиська могли отримати ті, хто любив попоїсти. На цю особливість першопредка вказують такі сучасні прізвища як Жируха, Лакомий, Скороїд, Напха, Смакула і Ласий. Вони говорили про надмірну любов до їжі. Якщо ж людина мала великий живіт, то її могли прозвати Пузач, Жовтобрюх, Череватий, Трипуз, Брюхань або Черевуха.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, які прізвища в давнину могли отримати люди, які не мали грошей навіть на їжу, одяг та взуття.