Стали ще смертоноснішими: в СБУ розповіли, як модернізували дрони Sea Baby
Стали ще смертоноснішими: в СБУ розповіли, як модернізували дрони Sea Baby

Стали ще смертоноснішими: в СБУ розповіли, як модернізували дрони Sea Baby

Україна оснастила морські ударні безпілотники Sea Baby боєголовками більшої потужності, щоб краще топити Чорноморський флот Росії.

Про це пише видання Business Insider із посиланням на українського бригадного генерала військової контррозвідки СБУ Івана Лукашевича.

За його словами, впродовж війни морські безпілотні системи суттєво модернізували і тепер вони сильніші, ефективніші і смертоносніші.

Зараз дивляться

– У 2024 році ми матимемо зовсім інші параметри для безпілотників. Особливо в порівнянні з тими, які ми вперше випробували в жовтні 2022 року для атаки російських військових кораблів у Севастопольській бухті, – сказав Іван Лукашевич, чия команда провела кілька операцій з використанням безпілотників.

Він зауважив, що після перших операцій стали зрозумілі недоліки, хоча виробники не могли передбачити це, бо на той час у світі не було досвіду роботи з такими високотехнологічними безпілотниками.

Український флот морських безпілотників

Business Insider наголошує, що зараз Україна намагається створити перший у світі флот морських безпілотників, адже не має власного корабельного флоту. Зусилля зосереджені навколо дронів під назвою Sea Baby (морський малюк).

Безпілотні катери Sea Baby використовували в численних операціях проти російських кораблів у Чорному морі та навіть атакували Керченський міст.

Експерти наголошують, що відносно дешеві дрони Sea Baby дають Україні асиметричну перевагу проти Росії, адже остання не в змозі постійно їх зупиняти. Проте Москва намагається пристосуватися до цієї загрози. Та Київ постійно модернізує безпілотники і тримається на крок попереду.

Модифікація Морських малюків – Sea Baby

Першою модифікацією Морських малюків стало збільшення розміру боєголовки до майже 1900 фунтів (860 кг). Наступною помітною модернізацією стало покращення проходження по морю, що забезпечило можливість ходу на хвилях заввишки майже 1,5 метра.

Третє вдосконалення полягало в тому, що Морські малюки могли долати вдвічі більшу відстань, ніж між Одесою і окупованим Севастополем. По прямій лінії через Чорне море відстань між цими двома містами становить приблизно 300 км. Тепер радіус дії безпілотників становить понад 600 миль (960 км).

– Україна також хотіла зробити їх багаторазовими, щоб вони були й дешевшими, і ефективнішими, – сказав Лукашевич.

Виробництво морських дронів Sea Baby

СБУ використовує кілька локацій для виробництва та випробування безпілотників Sea Baby. Відбуваються постійні передислокації, а спецоперації навіть проводяться з різних командних пунктів у різних регіонах – і все це для того, щоб випередити росіян.

Варто зауважити, що Україна фактично знищила близько третини Чорноморського флоту РФ.

Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader
loader