Супервівторок у США: як він вплине на президентські вибори у листопаді
Супервівторок у США: як він вплине на президентські вибори у листопаді

Супервівторок у США: як він вплине на президентські вибори у листопаді

5 березня виборці в 15 штатах, включно з Каліфорнією і Техасом, – прийдуть на виборчі дільниці. Так званий Супервівторок, найімовірніше, стане вирішальним перед проведенням президентських виборів у листопаді.

Про це пише видання The New York Times.

Ці вибори також визначать контури перегонів до Палати представників і Сенату, які формуватимуть законодавчу владу наступного року.

Зараз дивляться

Що таке Супервівторок?

Супервівторок – це день, коли більшість штатів голосують на президентських праймеріз.

Голосування відбуватиметься в Алабамі, Алясці, Арканзасі, Каліфорнії, Колорадо, Мейні, Массачусетсі, Міннесоті, Північній Кароліні, Оклахомі, Теннессі, Техасі, Юті, Вермонті, Вірджинії та на американській території Американське Самоа.

Республіканці змагатимуться у всіх 15 штатах, а демократи – у 14, окрім Аляски. Демократи також проведуть кокуси на Американському Самоа. А ще кілька тижнів поштою триває демократичне голосування в Айові, і вже мають бути результати.

Супервівторок у США 5 березня: коли будуть результати

Getty Images

Обрання делегатів

У Супервівторок з великою ймовірністю визначать 30% делегатів партійного з’їзду у демократів та 34% у республіканців.

Для отримання номінації від Республіканської партії на президентських виборах кандидату необхідна підтримка щонайменше 1215 делегатів із 2429. Формальне обрання відбуватиметься на Національному з’їзді партії у липні.

У чинного президента серед демократів немає суперника, тож зараз вирішується, хто вступить у двобій із Джо Байденом на виборах президента 5 листопада 2024.

Кампанія Ніккі Гейлі

Ніккі Гейлі, колишня губернаторка Південної Кароліни, виграла свій перший республіканський праймеріз у неділю, в окрузі Колумбія. І цілком може виграти ще кілька у вівторок.

Сенатори-республіканці від штату Мен Сюзан Коллінз і Аляски Ліза Мурковскі підтримали її в останні дні, якраз перед супервівторком.

Відкриті праймеріз у Міннесоті в супервівторок дозволять демократам проголосувати за Гейлі, якщо вони того захочуть. Опитування у Вірджинії засвідчили, що вона дедалі більше схиляються до Трампа.

Але найбільше делегатів – 169 у Каліфорнії та 161 у Техасі – майже напевно дістануться Трампу.

Супервівторок має велике значення для донорів Гейлі, яким потрібно переконатися, що в неї є шанс. У вівторок буде розподілено понад третину всіх делегатів, що недостатньо для того, щоб зробити Трампа кандидатом, але достатньо для того, щоб він став фаворитом.

І тоді Гейлі опиниться перед вибором: вийти з перегонів і підтримати Трампа, просто вийти з перегонів, залишатися в перегонах, доки не закінчаться гроші, або ж розглянути можливість балотуватися від третьої партії. Що стосується останнього варіанту, то Ніккі Гейлі заявила, що не буде цього робити. Хоча центристська група No Labels не втрачає надії.

Чого чекати Трампу

Дональд Трамп виграв праймеріз у Гейлі в її рідному штаті Південній Кароліні і йому дуже заважає риторика суперниці. Вона різко відгукується про нестриманість Трампа, його дії проти Конституції та багато іншого.

Згідно з опитуваннями, Трамп має значну перевагу перед Ніккі Гейлі, тому сподівається остаточно вибити її з перегонів. Хоча Гейлі доволі сильний суперник для експрезидента.

І Супервівторок може стати її останнім шансом завадити Трампу набрати обертів або показати його потенційні вразливі місця перед загальними виборами в листопаді.

А ще Дональд Трамп не приховує свого бажання розпочати передвиборчу кампанію проти нинішнього президента Джо Байдена. Очікується, що вечір для Трампа буде насиченим.

Суд проти Трампа

4 березня Верховний суд США постановив, що ім’я Дональда Трампа не можна виключити з виборчих бюлетенів у Колорадо чи будь-якому іншому штаті. Позов ініціювали в кількох штатах через те, що 6 січня 2021 року прихильними Трампа штурмували Капітолій, бо були не згодні із програшем їхнього кандидата на виборах президента США.

У позовах посилалися на 14 поправку до Конституції про захист демократії – офіційні особи США, які присягнули дотримуватись Конституції, не можуть займати майбутню посаду, якщо вони брали участь у повстанні або надавали допомогу чи підтримку повстанцям.

Супервівторок для Байдена

Президент Джо Байден здобув беззаперечну перемогу (80%) у Мічигані минулого тижня, але 13,2% виборців проголосували як такі, що не визначилися. Більшість із них протестували проти того, що президент схиляється на бік Ізраїлю в його протистоянні ХАМАСу в Газі.

Зараз збираються кампанії для аналогічних протестних голосувань в інших штатах у Супервівторок. Каліфорнія, Колорадо, Північна Кароліна, Міннесота і Вермонт входять до цього числа штатів.

Коли будуть результати

Оскільки голосування відбувається в шести часових поясах, остаточний результат буде відомий не відразу.

Наприклад, американські телеканали почнуть обдзвонювати штати приблизно з 20:00 за східним часом (03:00 за Києвом).

Теги за темою
Джо Байден Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader
loader