Яке свято 8 березня 2024 та чого чекати від птахів
Яке свято 8 березня 2024 та чого чекати від птахів

Яке свято 8 березня 2024 та чого чекати від птахів

Сьогодні, 8 березня Україна відзначає Міжнародний жіночий день. Православні віряни вшановують святого Теофілакта. У переказах йдеться, що він завжди ходив з рушником.

Факти ICTV дізналися більше про цю його звичку, а також про історію свят цього дня, іменинників та повʼязані із ним прикмети й заборони.

Яке сьогодні свято – 8 березня 2024 року

Православна церква цього дня згадує святого Теофілакта – єпископа міста Нікомедія (сучасний Ізміт, Туреччина). Все життя праведник опікувався вбогими, удовами, сиротами та блаженними. і божевільними. У його життєписі вказано, що він ходив з рушником, щоб обмивати та перев’язувати рани людей.

Зараз дивляться

Теофілакт був поборником християнської віри та вважав слушним вшановувати святих через ікони. З цим був незгодний візантійський імператор Лев V Вірменин, що покарав єпископа 30-літнім вигнанням у Карію, де той і помер.

Який сьогодні, 8 березня 2024, день в Україні

Щороку на цю дату припадає Міжнародний жіночий день, який у сучасних реаліях повертає собі початковий сенс. Він ніколи не задумувався, як день весни, ніжності та краси, а наголошував на рівних правах для жінок та чоловіків.

Зараз 8 березня часто проводяться різні тематичні заходи, присвячені гендерній рівності, протидії сексизму та насильству, захисту репродуктивних прав жінок. Тож, якщо ви думаєте над тим, як краще відсвяткувати, то підтримуйте жінок щодня.  

Цікаво, що на цю дату випадає ще один день, коли кожен може вимагати уваги до себе та розуміння. Подія має назву День бути поганим (Be Nasty Day), проте не означає, що ви мусите робити шкоду іншим. Радше ви не мусите робити шкоду собі та підлаштовуватися під вимоги оточення, або бути для всіх “хорошим”. Цей день є нагадуванням про те, що всі ми маємо право на емоції, власну думку, позицію та особисті кордони.

Хто святкує день ангела 8 березня 

Сьогодні не забудьте привітати з іменинами власників чоловічих імен Опанас, Володимир, Вольдемар, Дементій, Іван та Ян.

Що не можна робити 8 березня 2024 року

У давнину люди намагалися цього дня втриматися від фізичної праці, смутку та сварок. Місячний календар вказує на те, що сьогодні можуть бути проблеми зі сном, також не слід мати справу з алкоголем.

Що можна робити сьогодні

Загалом цей день є доволі сприятливим для різних сфер життя, зокрема для навчання та духовних практик.

Сьогодні добре зайнятися розв’язанням соціальних питань, втіленням різних проєктів та благодійністю. Стрижка, зроблена 8 березня, притягне до вас радість і щастя.

Народні прикмети на 8 березня 2024

  • Побачите павука – чекайте на ранню весну.
  • Туман обіцяє літо з дощами.
  • Лід на водоймах – рибалкам навесні не буде улову.
  • Горобці вʼють гнізда – морозів можна не боятися.
  • Сорока шукає прихистку – буде холодно, летить до лісу – тепло.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader