Народилася вже в окупації: Україна повернула додому ще десятьох дітей
Народилася вже в окупації: Україна повернула додому ще десятьох дітей

Народилася вже в окупації: Україна повернула додому ще десятьох дітей

Україні вдалося повернути ще десятьох дітей, які перебували на тимчасово окупованих територіях з початку повномасштабної війни.

Про це повідомив колишній уповноважений президента України з прав дитини, а нині керівник організації Save Ukraine Микола Кулеба на своєму Telegram-каналі.

– Діти після тривалої розлуки нарешті змогли обійняти своїх найрідніших, і зараз усі сім’ї у безпеці, – написав він.

Ексомбудсмен також поділився історіями деяких з них, які, попри трагічність, отримали щасливий фінал.

Зараз дивляться

Лана

Дівчинка народилася в окупації, бо її мати зустріла повномасштабну війну вже вагітною. Жінка мріяла народжувати донечку на підконтрольній ЗСУ території, але вибратися через десятки російських блокпостів не вдалося.

– Нове життя з’явилося під вибухи. Породіллі було дуже страшно, але на щастя обійшлося без притулку. Їх з донькою виписали за чотири години після пологів, не зробивши немовляті жодного щеплення, – розповів Кулеба.

Аліна

Аліна залишилася із батьком на захопленій росіянами території після того, як її маму депортували. Дівчинка була змушена ходити до російської школи, співати гімн РФ, а також вчителі змушували писати листи солдатам армії агресора.

— Хоча малювати та писати листи російським солдатам Аліна все ж таки відмовилася, сказавши вчительці, що не вміє малювати і не знає російської мови. Але уникнути переглядів фільмів про “велич” Росії українській школярці не вдавалося, – наголошує ексомбудсмен.

Він наголосив, що вимога шкільної адміністрації писати листи загарбникам – особливо цинічна позиція, оскільки саме вони роблять цих же дітей сиротами, руйнують їхні будинки та міста.

Орест та Меланія

Коли Сили оборони звільнили правобережжя Дніпра, 13-річний Орест та 11-річна Меланія опинилися розлученими з батьками. Ті відвезли дітей на лівобережжя бабусі з дідусем, якнайдалі від лінії бойових дій.

— Тому майже 1,5 року вони не бачилися з батьками. За цей час через постійний стрес у Меланії погіршився слух, як і в її мами Оксани. Брат і сестра дуже хотіли обійняти маму, повернутись додому. Але іноді вже й не вірили, що це може колись статися, – підсумував Кулеба.

Депортація українських дітей до РФ

Комітет ООН закликав Росію припинити насильницьку депортацію дітей з України та забезпечити повернення тих, кого вже вивезли.

У доповіді наведено докази насильницького переміщення щонайменше 20 тис. дітей з України до РФ, попри те, що Москва це заперечує.

Теги за темою
Діти
Джерело матеріала
loader