Великий піст є найсуворішим на рік і триває 7 тижнів. Дійство знаменує підготовку до головного православного свята – Великого Великодня.
Ми публікуємо докладний календар харчування днями.
Великий піст: коли починається
Починається православний піст 18 березня і триватиме до 4 травня. Як відомо, урочистість складається з кількох етапів: Чотиридесятниця та Страсний тиждень.
Які існують заборони?
- Великий піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження, а саме м'яса, риби, молочних продуктів.
- Найсуворіший час посту – перший і останні тижні.
- У будні дозволено трапезувати один раз на добу, а у вихідні – два.
- Не забувайте, що водний баланс організму – одне з основних правил здоров'я людини. Пийте якнайбільше води, щонайменше 2,5 літрів на добу.
- Вважається, що трапеза, приготовлена під час посту, має бути простою та дешевою. А заощаджені гроші слід віддати на допомогу нужденним.
- У деякі дні посту забороняється будь-яка термічна обробка їжі, а також вживання олії. У цей час потрібно практикувати сухожеру.
- При цьому в деякі дні все ж таки дозволяється використовувати в раціоні рибу, гарячу їжу з додаванням олії і навіть вино.
- Пам'ятайте, що Великий піст – це дієта. Це час, коли людина має очистити своє тіло та душу, молиться за смирення. Тому на найближчі 48 днів варто забути про вечірки та веселощі.
- І все-таки існує кілька днів, коли заборони значно пом'якшуються: Благовіщення 25 березня, Лазарєва субота 8 квітня, Вербна неділя 9 квітня.
- Віддавайте перевагу стравам із овочів: морква, капуста, цибуля. Не забувайте про фрукти та каші. Такий раціон допоможе не тільки урізноманітнити пісне меню, а й очистити організм від шлаків та токсинів. Тим більше що менше ми обробляємо продукт термічно, тим більше вітамінів у ньому зберігається.
Великий піст: календар харчування на кожен день посту
Після першого тижня посту список дозволеного розширюється, ось правила харчування на період до 9 квітня:
Понеділок – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без олії.
Вівторок – їжу можна зварити.
Середовище – дозволена їжа рослинного походження без будь-якої обробки, без олії.
Четвер – варимо їжу, але олію не додаємо.
П'ятниця – їмо сиру їжу, без термальної обробки.
Субота – продукти можна зварити та додати трохи олії.
Воскресіння – їжу варимо, додаємо олію, також можна вино.
Пристрасний тиждень. Останній тиждень посту також вважається найсуворішим періодом. У понеділок, вівторок та середу можна вживати лише сиру їжу без будь-яких добавок.
У четвер можна використовувати олію для заправки. А от у п'ятницю заборонено їсти до самої церковної служби, яка проходить увечері. У суботу можна використовувати олію.
Як уже говорилося, протягом посту у православній традиції відзначають три важливі події. Під час цих свят раціон значно розширюється.
Благовіщення (8 квітня) – дозволено їсти гарячу їжу, рибу, олію та вино.
Лазарєва Субота (27 квітня) – дозволяється їсти ікру риби.
Вербна неділя (28 квітня) – дозволена риба.
Запам'ятайте, що будь-який піст – це стрес для організму. Тому повертайтеся до звичного харчування поступово. Спочатку не варто налягати на важку їжу. Харчування має бути збалансованим. У перехідний період дайте організму звикнути, вживайте більше супів, овочів та, звичайно, води.
Раніше ми повідомляли про Великий піст-2024: як правильно провести Першу Сьомицю, правила Чистого понеділка та особливі богослужіння.