Одну зґвалтували у власному ліжку, іншу – неприродним шляхом: жінки про злочини окупантів на Харківщині
Одну зґвалтували у власному ліжку, іншу – неприродним шляхом: жінки про злочини окупантів на Харківщині

Одну зґвалтували у власному ліжку, іншу – неприродним шляхом: жінки про злочини окупантів на Харківщині

На Харківщині судять російського полковника Еміля Ахмєрова, який під час окупації Ізюмського району зґвалтував жінку. Це вже не перший випадок, коли саме цей військовий армії РФ піддавав сексуальному насильству жінок. Діяв у змові з поплічниками – в одному з випадків вони познущалися над жінкою юрбою.

Загалом в Харківській області розслідують 19 зґвалтувань окупантами українських жінок, найменшій жертві лише 16 років.

Жертва зґвалтування

– Я прошу не називати мого імені і зніміть так, щоб не було видно обличчя – я не хочу, щоб мене впізнали.

Так починає розмову жінка середніх років, яка мешкає в одному з населених пунктів Харківської області. З деталей особистого життя дозволила вказати, що заміжня і має дітей. Під час окупації Ізюмського району навесні 2022 року її зґвалтував російський військовий.

Зараз дивляться

Це було у квітні, мешкали великою родиною в одному з приватних будинків Ізюмського району, почала розповідь жінка.

– Ми приїхали туди, бо наші будинки були розбиті, а там є підвал, щоб ховатися. Нас було 12 людей, родичі в основному, більшість – пенсіонери й діти, – розповідає жінка.

Того дня, як зазвичай, готувала їжу на багатті. Раптом підійшов озброєний чоловік і попросив документи для перевірки.

– 14 квітня я готувала їсти, бо газу, води, світла не було. До мене підійшов цей Костянтин: “Можна з вами познайомитися?”. “Ну, привіт”, – ввічливо сказала, бо що мені робити, якщо у них автомати, пістолети. Він каже: “Мій командир шукає дівчинку для любові”. Кажу: “Ви вибачте, ви не за адресою, я заміжня, в мене діти”, – розповідає жінка.

Фото: Факти ICTV

Окупант пішов, а вже близько опівночі завітав разом зі своїм командиром. Обидва без балаклав, не приховували своїх облич, озброєні, стріляли у повітря.

– Відчинив двері тато, його витягли, заламали руку і підставили пістолет під голову. Покликали мене, я вийшла, а коли запитала: “Як вас звати?”. Він мені сказав: “Називай мене Вовком”.

Того разу все обійшлося, але вже під ранок окупанти повернулися – п’яні і ще більш агресивні. Наказали батькам не виходити з підвалу й затягли жінку до будинку.

– Якщо ти не хотіла вчора по-хорошому, то сьогодні буде по-поганому. Він (Вовк, – Ред.) поставив цього Костянтина на вході дверей в мою кімнату і зґвалтував мене в моєму ж ліжку. Біля скроні постійно був пістолет. Після цього він запропонував мені гроші, я відмовилася. Він сказав, що о 5 годині вечора принесе якусь гуманітарку, я сказала, що мені нічого не треба, – розповідає жінка.

Кілька днів жінка переховувалась у подруги, з’їхали з будинку і її рідні. Пізніше на подвір’ї вони знайшли качку з відрубаною головою і гільзи від патронів.

– Кров по всьому подвір’ю, качку без голови викинули. І патрони були у дворі. Хто це – я не знаю, нас вдома не було. Але я боялась, мої батьки боялись, адже або гранату можуть кинути, або розстріляти, – згадує жінка.

Українські слідчі вже після деокупації Харківської області встановили її кривдників, жінка впізнала свого ґвалтівника за фото.

– Я просто хочу, щоб ця людина понесла гідне покарання, щоб не було таких, як він. Це важко, хоч і минуло вже майже 2 роки, але все одно мені важко це згадувати, – каже жінка.

Вовк та Малой

Після звільнення Ізюмського району восени 2022 року правоохоронці розшукали документи і жорсткий диск з інформацією про російських військових, які, тікаючи, лишили окупанти. Слідчим вдалося вийти на одного зі злочинців, зокрема, й завдяки його позивному, розповідає виконувач обов’язки начальника управління протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Харківської обласної прокуратури Спартак Борисенко.

Зґвалтування жінок на Харківщині: що кажуть жертви та що відомо про злочинців

Фото: Факти ICTV

Вовком виявився 45-річний полковник, командир 99 самохідного артилерійського полку 3 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ Еміль Ахмєров.

Зґвалтування жінок на Харківщині: що кажуть жертви та що відомо про злочинців

Фото: Еміль Ахмєров/Харківська обласна прокуратура

А його поплічником виявився 22-річний водій 752 мотострілецького полку 3 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії ЗС РФ Костянтин Шляпніков на позивний Малой.

– Вони обвинувачуються в порушенні законів та звичаїв війни, передбачене покарання — від 8 до 12 років ув’язнення. Злочинці оголошені в міжнародний розшук, – зазначив прокурор.

Зґвалтування жінок на Харківщині: що кажуть жертви та що відомо про злочинців

Фото: Костянтин Шляпніков/Харківська обласна прокуратура

Ще один злочин

Під час слідства з’ясувалося, Вовк та Малой причетні щонайменше до ще одного злочину, каже Спартак Борисенко:

– Зранку в одному з населених пунктів російські військові перевіряли документи в осіб, які там проживали, обирали жертву, а ввечері приходили до будинку і забирали жертву для вчинення злочину.

Так було зі ще однією жінкою в одному з населених пунктів Харківщини. У квітні 22-го окупанти викрали її з дому, дорогою знущалися, а вже в так званій комендатурі неодноразово зґвалтували, зокрема й неприродним шляхом. Цього разу ґвалтував жінку не тільки Ахмєров, а й Шляпніков, а також 26-річний командир відділення командно-бойової машини Маммі Мамієв. Був з ними ще один солдат, встановити якого слідству поки не вдалося.

Наймолодшій жертві зґвалтування — 16 років

Обидві справи нині слухаються в суді, каже Борисенко. Загалом в Харківській області встановлено 19 злочинів, пов’язаних з сексуальним насильством російських військових стосовно українських жінок. Найстаршій жертві зґвалтування — 73 роки, наймолодшій – всього 16.

Зґвалтування жінок на Харківщині: що кажуть жертви та що відомо про злочинців

Фото: Факти ICTV

Насправді жертв значно більше, переконаний прокурор, просто люди соромляться або бояться звертатися до правоохоронних органів з повідомленням про вчинений проти них злочин, адже подібні випадки є дуже травматичними для потерпілих і вони намагаються якомога скоріше про них забути.

– Жодна з них не бажає згадувати, через що вони пройшли, вони намагаються забути вказані обставини. Однак для того щоб потерпілим було легше, ми надаємо допомогу – і психолога, і лікарів. Краще перекласти цей тягар від жертви на кривдника, звернутися з відповідною заявою до правоохоронних органів, а ми вже зробимо все необхідне, щоб притягнути їх до кримінальної відповідальності, – говорить він.

В ООН вважають, сексуальні насильства, до яких вдаються окупанти під час ведення війни в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. В обласній прокуратурі такі злочини розцінюють як геноцид проти українського народу.

– Злочинці намагалися довести свою зверхність над потерпілими, російські військові намагалися залякати, принизити жертв і зламати їх насамперед за проукраїнську позицію. Системність вказаних випадків може свідчити про вчинення геноциду стосовно української нації, оскільки в деяких випадках потерпілі втрачали дітородну функцію, – каже Борисенко.

Прокурор закликає жінок та чоловіків, які могли стати жертвами сексуального насильства з боку окупантів, не замовчувати ці факти і звертатися до правоохоронних органів. Їм нададуть всю необхідну допомогу, зокрема й психологічну, а злочин розслідують з забезпеченням анонімності.

Теги за темою
Харківська область
Джерело матеріала
loader
loader