Iveco LMV: характеристики бронеавтомобіля для підтримки наступу
Iveco LMV: характеристики бронеавтомобіля для підтримки наступу

Iveco LMV: характеристики бронеавтомобіля для підтримки наступу

Iveco LMV – багатоцільова броньована машина з колісною формулою 4×4, створена італійською компанією Iveco Defence Vehicles у 2001 році для розв’язання тактичних завдань. Має кілька версій і поколінь. Бельгія заявила, що

Факти ICTV разом з військовим експертом Олексієм Гетьманом розбиралися в технічних характеристиках Iveco LMV, її особливостях, а також, чим вона може допомогти ЗСУ на полі бою.

– Вона може розганятися до 130 км/год, долати невеликі водні перешкоди та стінки висотою до 0,5 м. Тобто машина проходить і по піску, і по болоту, і взимку добре пересувається.

Зараз дивляться

Технічні характеристики Iveco LMV:

  • важить від 6,5 до 7,5 т, залежно від версії;
  • може буксирувати вантаж до 4,2 т;
  • розвиває швидкість до 130 км/год;
  • запас ходу – 600 км;
  • потужність двигуна – від 180 до 220 куб. см;
  • оснащений великокаліберним кулеметом M2 Browning калібру 12,7 мм з дистанційним управлінням, який розташований на даху;
  • екіпаж залежно від модифікації – від чотирьох до шести осіб, окрім водія.

– Вона може розганятися до 130 км/год, долати невеликі водні перешкоди та стінки висотою до 0,5 м. Тобто машина проходить і по піску, і по болоту, і взимку добре пересувається, – пояснює Гетьман.

Iveco LMV: характеристики

Крім того, Iveco LMV має захист за стандартом STANAG 4569 Level 3.

Це означає, що бронювання ББМ захищає від кулі, випущеної з відстані 30 м, екіпаж машини захищений від саморобних вибухових пристроїв та мін.

На кожних дверцятах є три петлі, завдяки чому під час вибуху всередину не проникає вибухова хвиля.

Ще дуже важлива річ – якщо Iveco LMV наїде на протитанкову міну до 6 кг в тротиловому еквіваленті, вона побудована таким чином, що екіпаж залишається майже неушкодженим за рахунок конструкції ходової частини. Вона так відводить вибух вбік, що навіть ноги не ушкоджуються у водія та екіпажу, – каже експерт.

За його словами, легка броня Iveco LMV витримує кулі до 7,62 мм, але якщо треба, може бути дороблена додатковою навісною бронею і витримати 12,7 мм від великокаліберного кулемета.

– Що ще в ній цікавого – кулемет встановлюється різний, залежно від того, яка країна замовляє. Це зазвичай кулемет 12,7 мм, але це можуть бути й інші. До того ж він керується дистанційно, тобто зсередини машини, – каже він.

Iveco LMV: чим буде корисна для ЗСУ

Військовий експерт переконує, що Iveco LMV можна використовувати не тільки як десантну маневрову машину, а й як вогневий засіб для підтримки наступальних дій.

– Тобто 300 штук – це серйозна кількість. Це не броньовик у тому сенсі, як ми розуміємо, а легка десантна машина, яка їздить зі швидкістю 130 км/год – це дуже швидко для броньованої машини, яка важить 6 т, – підсумував Гетьман.

Iveco LMV: ціна і де стоїть на озброєнні

За даними на 2021 рік, вартість Iveco LMV під час закупівель сягала €500 тис.

Цей бронеавтомобіль стоїть на озброєнні армій кількох країн світу – в Італії, Норвегії, Великій Британії, Бельгії та Чехії.

Гетьман каже, що Росія також має 67 подібних Iveco LMV, які вона закупила у 2016 році, ще понад 1,5 тис. країна-агресор планувала отримати, але через повномасштабне вторгнення в Україну подальші поставки скасовано.

Фото:

Теги за темою
Збройні сили України Італія
Джерело матеріала
loader