Яке свято 23 березня та чому не можна тримати гроші на виду
Яке свято 23 березня та чому не можна тримати гроші на виду

Яке свято 23 березня та чому не можна тримати гроші на виду

У суботу, 23 березня, відзначається Всесвітній день метеоролога, Всесвітній день математики, Всесвітній день ведмедя та День атеїста.

Церква сьогодні вшановує пам’ять преподобномученика Никона, єпископа Сицилійського.

  • Яке сьогодні свято – 23 березня 2024 року
  • Хто святкує День ангела 23 березня 2024 року
  • Що не можна робити 23 березня 2024 року
  • Що можна робити сьогодні
  • Народні прикмети на 23 березня 2024 року

Яке сьогодні свято – 23 березня 2024 року

23 березня (5 квітня за старим стилем) у церковному календарі – день пам’яті преподобномученика Никона Сицилійського і 199-ти учнів його.

Зараз дивляться

Никон народився в Неаполі в багатій родині. Батько його був язичником, а мати – християнкою. Коли Никон виріс, то вирішив стати воїном. В одному з боїв він згадав настанови матері і перехрестився, а потім почав молитися. Після цього воїн відчув неабияку хоробрість і своїм списом перебив чимало ворогів.

Повернувшись додому, Никон вирішив охреститися, тому поїхав шукати священника, який би міг йому допомогти. Після довгих подорожей йому зустрівся єпископ Феодосій, який не лише охрестив, а й постриг Никона.

Дев’ятеро друзів по колишній військовій службі, почувши проповіді Никона, послідували за ним і поселилися на горі Тавроменійській (Сицилія). Насадили виноградників і почали там жити, молитися і поклонятися Богу.

Язичники донесли на Никона з братією сицилійському правителю Квінтіану, який наказав всіх схопити. Всі 199 учнів преподобного були вбиті мечами. Самого ж Никона довго мучили, а потім відсікли йому голову.

Хто святкує День ангела 23 березня 2024 року

Іменини сьогодні відзначають Василь, Ілля, Георгій, Макар, Олексій,  Сергій, Анастасія, Варвара, Лідія, Пелагея.

Що не можна робити 23 березня 2024 року

Наші предки вірили, що цього дня заборонено влаштовувати і залишати безлад в домі – чим більше бруду і пилу, тим менше буде грошей. Не можна тримати гроші на виду – це до злиднів.

Також сьогодні не можна сваритися, лихословити та пліткувати. Триває Великий піст, тому варто відмовитися від м’яса та інших продуктів тваринного походження.

Що можна робити сьогодні

Цей день традиційно присвячували генеральному прибиранню: прали постільну білизну, чистили килими, витирали пил, мили підлогу. Також наводили порядок на городі та в саду.

День Никона здавна вважався вдалим для посадки дерев і ягідних кущів. Наші предки вірили, що всі саджанці добре приживуться і дадуть багатий урожай.

Народні прикмети на 23 березня 2024 року

  • Прилетіли зяблики – до потепління.
  • Вночі на небі немає зірок – чекайте на похолодання.
  • Вранці холодно, але до обіду потепліло – в квітні буде хороша погода.
  • Чути перший весняний грім – літо буде дощовим і холодним.
Теги за темою
Свята
Джерело матеріала
loader
loader