11 кораблів та 13 НПЗ: в СБУ розповіли про завдані РФ втрати за два роки війни
11 кораблів та 13 НПЗ: в СБУ розповіли про завдані РФ втрати за два роки війни

11 кораблів та 13 НПЗ: в СБУ розповіли про завдані РФ втрати за два роки війни

З початку повномасштабної війни Росії проти України Служба безпеки за допомогою морських дронів уразила та знищила 11 ворожих кораблів Чорноморського флоту РФ.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Морські дрони СБУ

Надводні дрони є унікальною розробкою СБУ. Така зброя здатна вражати кораблі та інші цілі ворога в акваторії Чорного моря.

Зараз дивляться

Вперше спецпризначенці СБУ використали морські дрони у 2022 році для атаки на кораблі Чорноморського флоту РФ у Севастопольській бухті. Відтоді безпілотні катери лише вдосконалюються.

Дрони Sea Baby та Мамай

Безпілотники Sea Baby та Мамай використовуються не лише, як дрони-камікадзе, а є багатоцільовими платформами. На них можна ставити різне озброєння, вони здатні виконати завдання і повернутися назад.

Варто зауважити, що за два дні у лютому 2024 року українці зібрали майже 300 млн грн на виготовлення 35 нових Sea Baby. Очільник СБУ Василь Малюк пообіцяв “гарячий” морський сезон російським окупантам.

Знищення кораблів ЧФ РФ

За допомогою морських безпілотних катерів СБУ знищила 11 військових кораблів ворожого флоту. І різні експерти зауважують, що така робота СБУ вплинула на розташування сил у Чорному морі на користь України і допомогла розблокувати зерновий коридор.

Тепер російські кораблі перейшли до інших портів, зокрема в Новоросійськ.

Бавовна на російських НПЗ

Останніми тижнями чи не щодня в російських областях лунають потужні вибухи – прилітає по базах на нафтопереробних заводах РФ. Таким чином війна все ближче підступає до Кремля.

З нового року дрони СБУ активно атакують російські НПЗ. На сьогодні вже 13 нафтопереробних заводів пошкоджені й частково виведені з ладу, повідомляють джерела Фактів ICTV. Всі ці заводи забезпечують російську армію пальним, а тому є законними військовими цілями.

Варто зауважити, що в результаті бавовни експорт російської нафти впав на третину.

Бавовна на Кримському мосту

З початку повномасштабної війни СБУ реалізувала дві унікальні спецоперації, щоб підірвати Кримський міст:

Перший успішний вибух відбувся 8 жовтня 2022 року. На мосту вибухнула вантажівка з вибухівкою (21 тонна в тротиловому еквіваленті), захованою в рулони з целофановою плівкою. Операцію готували понад пів року.

Другий вибух стався на Кримському мосту 17 липня 2023 року – його атакували морські дрони. З того часу Керченський міст не може повноцінно забезпечувати перевезення ворогом озброєння.

Інші спецоперації СБУ:

СБУ викрила понад 2,5 тис. зрадників, понад 6,5 тис. колаборантів і пособників рф, а також понад 470 навідників та корегувальників. Також викрито 47 російських агентурних мереж та розпочало кримінальні справи щодо 82 священнослужителів УПЦ МП.

СБУ з лютого 2022 року нейтралізувала майже 10 тис. кібератак і знешкодила 80 ворожих ботоферм. Кіберфахівці Служби запобігли хакерським атакам на об’єкти інфраструктури, допомогли відновити роботу національного оператора Київстар.

Також кіберфахівці СБУ заблокували спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до військових систем обміну даних ЗСУ: локацій та переміщення Сил оборони, їхнього технічного забезпечення тощо.

А ще з початку війни спецпризначенці СБУ знищили російської техніки на мільярди доларів, зокрема: понад 800 танків та майже 1300 БМП; понад 600 артсистем; понад 400 систем РЕР/РЕБ та ППО.

Інтерв’ю Василя Малюка

Сьогодні, 25 березня, о 21:00 на Youtube-каналі Факти ICTV вийде інтерв’ю голови СБУ Василя Малюка ведучій та керівниці інформаційної служби ICTV Олені Фроляк.

Теги за темою
СБУ Крим
Джерело матеріала
loader
loader