Кібератака на Київстар: СБУ ідентифікувала хакерів РФ, матеріали підуть до Гааги
Кібератака на Київстар: СБУ ідентифікувала хакерів РФ, матеріали підуть до Гааги

Кібератака на Київстар: СБУ ідентифікувала хакерів РФ, матеріали підуть до Гааги

СБУ ідентифікувала хакерів російського ГРУ (Головне управління Генерального штабу ЗС РФ), які атакували національного оператора Київстар 12 грудня 2023 року.

Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Укрінформу.

За його словами, зараз СБУ працює над тим, щоб за українським законодавством оголосити підозри, а потім передати справи до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Зараз дивляться

Ілля Вітюк наголосив, що кібератаки по цивільній інфраструктурі мають бути визнані воєнними злочинами, а воєнних злочинців треба судити на міжнародному рівні.

Хто атакував Київстар

За даними СБУ, національний мобільний оператор Київстар атакувало хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російської розвідки (ГРУ).

Зараз ще тривають експертизи уражених хакерами систем і оцінюються завдані збитки. Також СБУ надіслала запити міжнародним партнерам на отримання додаткової інформації.

Ілля Вітюк зауважує, що спецслужба намагається прослідкувати усю вертикаль причетних до кібератаки.

– Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, але і, як мінімум, керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність, – наголосив керівник Департаменту кібербезпеки СБУ.

Атака на Київстар 12 грудня 2023

Так, вранці 12 грудня 2023 року стався масштабний збій у роботі мобільного оператора Київстар – хакери атакували ядро мережі. Користувачі скаржилися на проблеми зі зв’язком та мобільним інтернетом. Не працювали сайт та мобільний застосунок Київстар.

Кібератаки на Україну за час війни

За його словами, у світі налічується лише три випадки, коли оголошували підозри хакерам за кібератаки на інфраструктуру. І один із таких випадків – якраз результат СБУ.

Ілля Вітюк розповів, що загалом за час повномасштабної війни Служба безпеки блокувала і блокує є по 4,5 тис. кібератак щороку. А пріоритетом у кіберзахисті є Збройні сили України та Міноборони, оскільки ворог не полишає спроб втручатися у наші військові системи.

– Співробітники Департаменту кібербезпеки СБУ на постійній основі працюють у військових частинах, штабах, їздять на передову, перевіряють пристрої та системи на предмет несанкціонованого втручання, – зазначає Ілля Вітюк.

Так, СБУ запобігла технічному проникненню ворога на 1700 пристроїв українських військових.

Фото: Київстар

Теги за темою
СБУ
Джерело матеріала
loader
loader