Чи правильно виконаний розворот? Швидкий тест на знання ПДР
Чи правильно виконаний розворот? Швидкий тест на знання ПДР

Чи правильно виконаний розворот? Швидкий тест на знання ПДР

Вміти правильно розвернутись посеред дороги – навичка, від якої сильно залежить безпека руху. І Чинні ПДР досить детально регулюють всі нюанси цього процесу. Але чи можете ви пригадати всі відповідні правила?

У TikTok-блозі "ПДР України" з’явилась задача на виконання повного розвороту через перехрестя. Перевірте себе з її допомогою.

Отже, за умовами задачі, водій перед перехрестям подає світловий сигнал про поворот ліворуч. Потім виїжджає на середину перехрестя, розвертається на 180 градусів і починає рухатись у зворотний бік. Проаналізуйте дорожню ситуацію на вказаній задачі і скажіть, порушив він при цьому правила чи ні.

Отже, перед розворотом дії водія регулюють два знаки – "Дати дорогу" і "Виїзд на дорогу з одностороннім рухом". Другий з них також безпосередньо вказує напрямок цього руху. При цьому водій розвертається у напрямку, протилежному до вказаного, але одразу залишає смугу одностороннього руху.

Знак 5.7.1 сам по собі не забороняє виконати розворот. Тому що розворот – це не рух, а маневр. До того ж виконується він не на дорозі з одностороннім рухом, а на перехресті. Отже правильна відповідь тут "ні" – водій авто у задачі правил не порушив.

Раніше OBOZ.UA публікував задачу на об’їзд перешкоди на дорозі.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело матеріала
loader