Виплати для українців у Польщі планують скасувати з 1 липня: що відомо
Виплати для українців у Польщі планують скасувати з 1 липня: що відомо

Виплати для українців у Польщі планують скасувати з 1 липня: що відомо

У Польщі планують скасувати частину виплат для українських біженців із 1 липня 2024 року. Про це у проєкті закону про допомогу громадянам України на сайті польського уряду.

Що передбачає новий законопроєкт

  • скасування одноразової грошової допомоги новоприбулим біженцям у розмірі 300 злотих (2 945 грн);
  • зміна системи оплати за проживання та харчування у колективних центрах. Біженців можуть зобов’язати платити за своє перебування із виплат за програмою 800+;
  • припинення підтримки фінансування фотографування під час оформлення документів;
  • скасування програми 40+ для власників житла, які безкоштовно прихистили в себе вдома до 10 біженців з України.

Водночас, у проєкті закону йдеться, що низка механізмів допомоги українцям збережеться. Зокрема такі як: доступ до ринку праці для українців; термін дії віз та дозволів на тимчасове перебування, що були видані громадянам України та термін дії яких закінчився після 24 лютого 2022 року; продовження доступу до соціальних програм.

Також продовжать терміни легального перебування у Польщі для людей зі статусом PESEL UKR і періоду, коли лікарі та стоматологи з України можуть отримати дозвіл на роботу за фахом за спрощеною процедурою.

Зараз дивляться

Допомога для дітей з України, які підуть у школи Польщі

Для дітей з України, які навчатимуться у школах Польщі, передбачається допомога за програмою 800+. Про таку пропозицію польського уряду повідомило видання

У проєкті змін до закону про допомогу громадянам України передбачене регулювання виплат 800+ (800 злотих щомісяця до повноліття – 7 952 грн) та Добрий старт (300 злотих (2 945 грн) на шкільний стартовий набір).

Ці виплати матимуть додаткову вимогу, якій повинні будуть відповідати громадяни України.  Проєкт передбачає, що вони матимуть право на 800+, якщо проживатимуть з дитиною в Польщі і вона буде ходити у польську школу.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader