Волога та повітряна паска на Великдень: рецепт, з яким випічка буде свіжою довго
Волога та повітряна паска на Великдень: рецепт, з яким випічка буде свіжою довго

Волога та повітряна паска на Великдень: рецепт, з яким випічка буде свіжою довго

Тісто, що використовується для приготування пасочок, може бути м'яким та солодким.

Традиційно, паска – це випічка з особливо м'якого тіста, що містить багато яєць і цукру. Додатково до тесту додають розмочені в молоці курагу, цукати або інші сухофрукти, а також розпушувачі дріжджі або соду.

Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua
Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua

Українські пасочки мають форму округлого буханця, прикрашеного різними символічними елементами. Це можуть бути хрестики, рушники, різні символи зі світлих тканин та інші.

Пекти Великодня — це не лише гастрономічний процес, а й духовний. За віруванням, пасха символізує Христове воскресіння та об'єднує людей під час святкування Великодня.
Рецепт м'якого Великодня, який можна приготувати на чотири буханці, складається з наступних інгредієнтів:

  • 450 г борошна;
  • 6 г швидкої дії сухих дріжджів;
  • 250 г молока;
  • 5 яєць;
  • 130 г цукру;
  • 150 г цукатів;
  • 150 г вершкового масла;
  • дрібка солі;
  • ванілін та спеції на свій смак.

Спочатку необхідно збити молоко, яйця та цукор у однорідну суміш. Яйця повинні бути холодними та молоко кімнатної температури. Додати до цього тесту дріжджі, борошно, щіпку солі, ванілін та спеції за смаком. Збити тісто за допомогою тістомісу або замісити його руками. Тісто має бути трохи рідким та липким.

Нарізати вершкове масло|мастило| на кубики і додавати по одному в тісто. Поступово змішувати, поки суміш стане еластичною і відійде від стінок. Перенести готове тісто в миску, попередньо змащену олією. Залишити протягом 2-3 годин, щоб тісто збільшилося в обсязі вдвічі.

Крашанки, скріншот з відео
Крашанки, скріншот з відео

Далі обмити тісто руками, змащеними маслом, щоб утворилися бульбашки повітря. Запакувати тісто в плівку кілька шарів і залишити в холодильнику на ніч або кілька днів.

Перед використанням переключити тісто та додати цукати. Родзинки та курагу можна додати до начинки. Розділити тісто на чотири частини та заповнити паперові форми на 1/3. Розмістити форми у теплому місці для підйому на 2-3 години. Тісто має піднятися вдвічі.

Попередньо розігріти духовку до 180 °. Пекти паску до готовності протягом 40-60 хвилин, залежно від духовки. Під час запікання прикрийте верхівки пояса фольгою, щоб вони не підгоріли.

Паски. Фото: скриншот Youtube
Паски. Фото: скриншот Youtube

Щоб зберегти пасхи свіжими та запобігти їх черствінню, зберігайте їх у поліетиленовому пакеті або оберніть рушником і покладіть у каструлю.

Раніше ми повідомляли про секретний бабусин рецепт, який усі шукають: цей пасок вийде у всіх.

Теги за темою
Великдень
Джерело матеріала
loader
loader