Великдень - одне з найбільших та урочистих свят у християнській традиції. Воно оточене численними обрядами та звичаями, деякі з яких стосуються приготування та вживання страв. Існує ряд продуктів і страв, які не можна готувати або освячувати в Великдень через історично сформовані застереження та звичаї.
По-перше, традиційна паска забороняється випікати у Великодню неділю.
Його готують заздалегідь – у середу, четвер чи суботу перед святом, найкраще у Чистий четвер. Те саме стосується і фарбування великодніх яєць, які прикрашають святкову трапезу - їх не можна варити і розфарбовувати в Великдень.
Загалом, у Світле Христове Воскресіння слід утриматися від будь-якої роботи та приготування їжі. Всі страви намагаються приготувати заздалегідь, щоб тільки розігріти або вжити холодними.
Також існує низка продуктів та страв, які не підлягають освяченню в церкві у Великодню неділю. Наприклад, шашлик, незважаючи на його популярність, не є традиційною великодною стравою і її не кладуть у святковий кошик. Те саме стосується й інших видів ковбас та м'ясних продуктів, до яких додавали кров тварин.
За церковними канонами не освячують і не вживають у Великдень алкогольні напої, крім кагору. Уникають освячення супів, буряків та інших салатів, адже ці страви не були заборонені під час посту.
Борщ як ритуальна страва був цілком доречний у Великодню неділю. Втім, зазвичай його не кладуть у кошик для освячення.
Знай.ua писав, молитви за мир в Україні та за здоров'я близьких: найважливіші слова до Господа на Великдень-2024