На 1,5-2 км: ЗС РФ розширили плацдарм навколо Очеретиного, йдуть по дорозі, — Bild
На 1,5-2 км: ЗС РФ розширили плацдарм навколо Очеретиного, йдуть по дорозі, — Bild

На 1,5-2 км: ЗС РФ розширили плацдарм навколо Очеретиного, йдуть по дорозі, — Bild

Російські війська зазнають суттєвих втрат, просуваючись західніше Очеретиного. Причина подібної ситуації — надходження партії боєприпасів українським бійцям, які тримають там оборону.

Підрозділи ЗС РФ продовжують розширювати плацдарм після прориву біля містечка Очеретиного, розташованого за 27 км від Покровська у Донецькій області. Росіяни рухаються далі на захід, при цьому на південному фланзі все ближче до села Сокіл, а на північному — майже повністю окупували село Архангельське. Про ситуацію, яка склалась після окупації Очеретиного, 3 травня розповів військовий оглядач видання Bild Джуліан Рьопке (Julian Röpcke) у дописі X (Twitter).

Рьопке опублікував карту лінії фронту на ділянці біля Очеретиного. На карті можна побачити суцільну смугу окупованої території, яка тягнеться від дороги між селами Сокіл-Соловйове і до Архангельського. За оцінками військового оглядача, росіяни окупували половину Архангельського (орієнтовна площа 1,26 кв. км, населення до війни — 300 ос.). Крім того, вони пройшли половину відстані від Соловйова до Сокола (весь шлях — 2,6 км).

Бої на Донбасі - ситуація біля Очеретиного 3 травня
Фото: Twitter / Джуліан Рьопке (Julian Röpcke)

Оглядач наголосив, що російські війська зазнають втрат, просуваючись вперед. На його думку, це відбувається внаслідок надходження до ЗСУ нової партії снарядів.

"Російські війська вторгнення захопили південну частину Архангельського і просунулися на півдорозі між Соловйовим і Соколом. Вони зазнають великих втрат, що свідчить про надходження свіжих боєприпасів для українських захисників", — написав Рьопке.

Зазначимо, на онлайн-карті бойових дій DeepState актуальна лінія боїв, позначена експертами, дещо відрізняється від даних Рьопке. На карті українських волонтерів сірим кольором позначено територію між Архангельським та Очеретиним. Це означає, що тривають бої на площі орієнтовно до 2 кв. км. Крім того, просування ЗС РФ по дорозі на Сокіл зайшло не так далеко, як показав німецький оглядач.

Бої на Донбасі - Сокіл, Соловйове, Очеретине, Архангельське 3 травня
Фото: DeepStateMAP

Про втрату Очеретиного стало відомо наприкінці квітня 2024 року, — про це написав, зокрема, оглядач Рьопке. Експерти DeepState повідомили, що українські військові втратили позиції під час перегрупування: про це вони дізнались на основі повідомлень від бійців, які там воювали. Пізніше уточнили, які саме бригади ЗСУ діяли на даному відтинку фронту — 47 бригада відходила на відновлення, а позиції займала 115 бригада. Згодом з'явилась реакція пресслужби 115 бригади: спростували підозри, що бійці начебто несуть відповідальність за втрату позицій. На заяву відповіли в DeepState — пояснили, що потрібно провести розслідування і зробити висновки. У Генштабу ЗСУ не коментували ситуацію в Очеретиному. У звіті станом на ранок 3 травня розповіли про 31 атаку ЗС РФ на Авдіївському напрямку, про обстріли Сокола та Архангельського.

Нагадуємо, представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький дав інтерв'ю виданню The Economist, у якому заявив про можливу втрату Часового Яру на Бахмутському напрямку. Боєць з підрозділу "Ахіллес" пояснив, що бригади ЗСУ отримали наказ про оборону міста і намагаються не допустити вуличних боїв.

Теги за темою
війна Збройні сили України Донбас Донецька область окупація
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader