Абсолютно усі чоловіки 18-60 років повинні прийти в ТЦК з 18 травня, — Генштаб
Абсолютно усі чоловіки 18-60 років повинні прийти в ТЦК з 18 травня, — Генштаб

Абсолютно усі чоловіки 18-60 років повинні прийти в ТЦК з 18 травня, — Генштаб

Усі чоловіки віком від 18 до 60 років повинні з'явитись в ТЦК після 18 травня, наголосив представник Генштабу. Також він пояснив, чи є якісь виключення для непридатних та батьків трьох дітей.

Усі категорії військовозобов'язаних повинні оновити військово-облікові дані, оскільки через війну триває мобілізація в Україні. Починаючи з 18 травня чоловіків чекають у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Виключень немає: мають прийти навіть ті, хто мав статус "обмежено придатний" чи "непридатний". Про деталі закону про посилення мобілізації розповів представник Генерального штабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко в інтерв'ю порталу NV.

Глущенко заявив, що у законі про зміни у військовому обліку не вказано, що якісь чоловіки можуть бути звільнені від візиту в ТЦК. Журналіст уточнив, чи потрібно іти у військкомат громадянам, які виключені з військового обліку, непридатні, мають трьох дітей, мають відстрочку тощо. Представник ЗСУ наголосив, що закон стосується усіх без винятку.

"Законом передбачено, що громадяни віком від 18 до 60 років чоловічої статі, — наголошую на цьому — зобов'язані оновити свої дані. Це тісно пов'язано з тим, що в країні введено правовий режим воєнного стану, оголошена мобілізація і держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку", — пояснив Глущенко.

До військкоматів мають з'явитись громадяни зі статусом "придатний" та "обмежено придатний", повторив представник Генштабу. Також він нагадав, що "обмежено придатні" повинні оновити статус, оскільки такого поняття не існує після прийняття закону №3621-IX. Коли ТЦК отримають усі необхідні дані, їх внесуть у реєстр військовозобов'язаних, резервістів та призовників. Маючи оновлений реєстр, військкоми продовжать виконувати заходи мобілізації, — сказав офіцер.

"Абсолютно усі чоловіки", — уточнив Глущенко у відповідь на питання, чи є якісь виключення для візитів у ТЦК після 18 травня.

Мобілізація в Україні - Глущенко появнив деталі війського обліку (див. з 6:31)

Мобілізація в Україні й відвідання ТЦК

Зазначимо, у квітня народні депутати прийняли закон про посилення мобілізації в Україні. У нормативно-правовому акті вказується, що, починаючи з 18 травня, військовозобов'язані чоловіки мають 60 днів для оновлення військово-облікових даних.

Представниця Міноборони 2 квітня розповіла, що відомство планує випустити спеціальний застосунок, завдяки якому громадянам зможуть уникнути візиту в ТЦК. У додатку буде електронний кабінет військовозобов'язаного, в якому потрібно вказати телефон, електронну адресу та адресу фактичного проживання. На думку урядовців, додатком скористаються 70-80% чоловіків.

Тим часом з огляду на мобілізацію в Україні почали збиратись черги громадян, які вирішили відвідати ТЦК до 18 травня. Представник Полтавського Терцентру уточнив, що вони мають на це право. Можливі випадки, коли чоловік стоїть на військовому обліку і у його житті нічого не змінилось (наприклад, то й же телефон, адреса, стан здоров'я тощо). Тоді немає змісту у повторному візиті після 18 травня, — додав військком.

Нагадуємо, у травні у мережі з'явилась скарга Асоціації перевізників, які розповіли про мобілізацію водіїв міжнародних рейсів, яких затримують відразу після перетину кордону. 3 травня стало відомо, що на сайті електронних петицій опублікували звернення, в якому пропонують забронювати усіх поспіль далекобійників.

Джерело матеріала
loader
loader