Астронавти NASA "полетіли" на 1 день на Місяць: як це було
Астронавти NASA "полетіли" на 1 день на Місяць: як це було

Астронавти NASA "полетіли" на 1 день на Місяць: як це було

Члени екіпажу місії Artemis 2 змоделювали один день перебування на космічному кораблі, на якому вони 2025 року облетять Місяць.

П'ятеро астронавтів провели 1 день у макеті космічного корабля Orion, щоб краще підготуватися до майбутньої місії Artemis 2 на Місяць. У 2025 році космічний корабель доставить екіпаж до супутника Землі, здійснить його обліт і повернеться назад на Землю. Це буде підготовка до місії Artemis 3, запланованої на 2026 рік, коли люди знову повернуться на поверхню Місяця. У рамках змодельованого "польоту" астронавти змогли зрозуміти, якою приблизно буде їхня подорож і до чого потрібно готуватися, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Астронавти місячної місії провели 1 день у макеті корабля Orion у Космічному центрі NASA імені Джонсона. Це були четверо астронавтів місії Artemis 2 і астронавтка-дублерка Дженні Гіббонс із Канадського космічного агентства.

Команда каже, що ідею разом провести 1 день у замкненому просторі, щоб відчути на собі умови місячної місії, запропонував канадець Джеремі Хенсен, затверджений член екіпажу майбутнього польоту на Місяць. Але він це не підтверджує.

Астронавти місячної місії провели 1 день у макеті корабля Orion у Космічному центрі NASA імені Джонсона
Фото: NASA

"Одна з речей, яку ми хотіли зробити як команда, — це почати збирати докупи все, що буде в кораблі, і почати думати, як ми збираємося ним керувати", — розповів Генсен.

За словами астронавтів, дискомфорт відчувався через малу кількість вільного простору, та до того ж усе доводилося робити в умовах звичайної гравітації, тому це не зовсім повна симуляція польоту на Місяць. Але астронавти заявили, що це була дуже цінна практика, яка допоможе їм під час реальної місії.

ятеро астронавтів провели 1 день у макеті космічного корабля Orion, щоб краще підготуватися до майбутньої місії Artemis 2 на Місяць
Фото: NASA

За словами Генсена, команда виконала відмінну роботу. Під час тренувального "польоту" були виконані всі дії, які мають бути виконані в перший день місії Artemis 2.

"Ми не моделювали сам запуск. Але щойно ми вийшли на орбіту, ми змоделювали розбір необхідних речей і перевірку пристроїв. Ми переконалися, що система водопостачання працює, перевірили туалет, поговорили про розміщення скафандрів і багато іншого", — сказав Генсен.

Під час тренувального "польоту" було виконано всі дії, які мають бути виконані в перші день місії Artemis 2
Фото: NASA

Разом із Генсеном до Місяця полетять Рід Вайсмен, Віктор Гловер (він стане першою чорношкірою людиною, яка залишила низьку навколоземну орбіту) і Христина Кох (перша жінка, яка залишить низьку навколоземну орбіту). Докладніше про цих астронавтів Фокус уже писав раніше.

За словами Вайсмена, моделювання всередині космічного корабля, ніколи не буває простим, адже він дуже маленький і в ньому дуже тісно. Але такі симуляції того варті того, щоб витерпіти деякі незручності. Деякі результати моделювання будуть використані для внесення змін у внутрішню конструкцію корабля для поліпшення комфорту астронавтів.

За словами Гловера, таке тренування важливе для того, щоб допомогти команді отримати уявлення про фізичні виміри, в яких вони можуть працювати. Це важливо, щоб дозволити їм використовувати кожен сантиметр космічного корабля протягом першого дня місії, який буде довгим і напруженим.

"Ми повинні зрозуміти, як усе може працювати, і які проблеми можуть виникнути", — сказав Гловер.

У січні цього року старт місії Artemis 2 було перенесено на 1 рік на вересень 2025 року, щоб можна було розв'язати технічні проблеми, що виникли з космічним кораблем Orion. Ці проблеми були виявлені після його безпілотного повернення з космосу після обльоту Місяця в грудні 2022 року. Як уже писав Фокус, NASA займається вирішенням цих проблем, але вони можуть поставити під загрозу встановлений термін запуску місячної місії.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader