У Києві розпочали демонтаж "храму-МАФу" біля Десятинної церкви. Фото і відео з місця
У Києві розпочали демонтаж "храму-МАФу" біля Десятинної церкви. Фото і відео з місця

У Києві розпочали демонтаж "храму-МАФу" біля Десятинної церкви. Фото і відео з місця

У Києві в ніч на 17 травня таки розпочалось знесення незаконної каплиці УПЦ біля Десятинної церкви. Її планували знести ще 7 травня, але Державна виконавча служба перенесла ці роботи, не назвав нової дати.

Про знесення каплиці УПЦ повідомляють очевидці. Національний музей історії України, на території якого розміщена споруда раніше собирав благодійні внески на оплату роботи підрядника, що візьметься за знесення незаконного об'єкта. Музей також обіцяв попередити про розпочаток зазначених робот, але так і не попередив.

Будівельна компанія відклала призначений на 7 травня демонтаж через "відсутність можливості забезпечити наявність будівельної техніки". Про це сповістили Державну виконавчу службу, яка, в свою чергу, заявила про перенесення робот на невизначений термін.

Ще вчора, 16 травня, капличка була неушкоджена, що можна побачити на відповідних світлинах OBOZ.UA.

У Києві розпочали демонтаж "храму-МАФу" біля Десятинної церкви. Фото і відео з місця

В УПЦ наполягають, що знесення каплиці незаконне, оскількі Держвиконавець не має права зносити храм – суд поклав ці зобов'язання на парафію. Крім того, в УПЦ стверджують, що "державний музей не має жодного права оперувати коштами не з бюджету України, а всі його витрати повинні узгоджуватися".

"Храм-МАФ" біля Десятинної церкви

У 1998 році столичне землеуправління передало Національному музею історії України земельну ділянку, на якій у 2004 році керівництво музею дозволило УПЦ МП зведення каплиці. Першу капличку збудували з дерева.

Президент-втікач Янукович двічі намагався "перевісити" збудову більш солідного храму з фондів УПЦ на держбюджет. У 2011 році спроба навіть не пройшла профільний комітет парламенту. Але вже наступного, 2012 року, релігійна громада через суд отримала право власності на будівлю. Впродовж двох років музей Десятинної церкви отримав 10 мільйонів гривень з бюджету.

У 2018 році кілька архітекторів навіть намагалася підпалити каплицю через те, що будівля була зведена незаконно. Саме тоді Музей історії України звернувся у суд з вимогою визнати протиправним рішення про держреєстрацію прав громади УПЦ МП на каплицю.

У лютому 2022 року столичний суд зобов'язав знести "храм-МАФ", а в вересні 2023 року це рішення підтвердили в апеляційних інстанціях.

Як повідомляв OBOZ.UA, у Києві судитимуть студента столичного вишу, який обікрав скриньку для збору грошей на ЗСУ. Свої дії зловмисник пояснив тим, що йому не вистачало на розваги.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader