Головна місія NASA на Марс опинилася в біді: одна мегаракета може бути вирішенням проблеми
Головна місія NASA на Марс опинилася в біді: одна мегаракета може бути вирішенням проблеми

Головна місія NASA на Марс опинилася в біді: одна мегаракета може бути вирішенням проблеми

У компанії Boeing вважають, що доставити зразки місцевої породи з Марса на Землю можна за допомогою одного запуску ракети Space Launch System.

Компанія Boeing висунула власну ідею, щоб допомогти NASA повернути проєкт Mars Sample Return, суть якого полягає в доправленні на Землю для вивчення зразків марсіанської породи, в потрібне русло і не виходити за рамки бюджету, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

NASA оголосило конкурс на нові ідеї щодо реалізації місії Mars Sample Return після того, як з'ясувалося, що поточний бюджет місії розміром 11 млрд доларів надто великий. Також виявилося, що реалізація місії дуже складна. Колишній головний науковий співробітник NASA Джим Грін представив концепцію компанії Boeing, яка може бути вирішенням проблем, що виникли у космічного агентства США.

Концепція заснована на використанні ракети Space Launch System (SLS), яку створила компанія Boeing. За словами Гріна, гігантська ракета, яка показала хороші результати під час свого першого і поки що єдиного польоту під час місячної місії Artemis 1 наприкінці 2022 року, може нести все обладнання, необхідне для проведення амбітної місії на Марс за участю кількох космічних апаратів. За словами Гріна, щоб зменшити складність місії нова концепція передбачає лише один запуск ракети SLS.

Попередній план NASA передбачав кілька запусків для доставки посадкового модуля і ракети Mars Ascent Vehicle на поверхню Марса
Фото: NASA

Попередній план NASA передбачав кілька запусків для доправлення посадкового модуля і ракети Mars Ascent Vehicle на поверхню Марса, щоб остання змогла забрати зразки, зібрані марсоходом Perseverance, і відправити їх орбітальному апарату. Концепція одноразового запуску Boeing передбачає доставку на Марс усього необхідного за один раз.

Марсохід Perseverance біля розкиданих по поверхні Марса титанових трубок зі зразками місцевої породи
Фото: NASA

Пропонований план Boeing передбачає використання марсохода для збору зразків Perseverance. Двоступенева ракета з контейнером для зразків і системою герметизації зможе досягти орбіти Марса, а потім запустити свої двигуни і вирушити додому, замість того, щоб виконувати зближення на орбіті Марса і стикування з орбітальним апаратом, як у початковому плані.

Але незважаючи на спробу скоротити витрати, використання гігантської ракети SLS саме по собі коштуватиме дуже дорого. Можливо, один запуск обійдеться у 2 млрд доларів. На відміну від пропозиції Boeing використовувати гігантську ракету, у NASA також є ідея використати більш маленьку ракету і забрати не 43 титанових трубки зі зразками, а набагато менше.

Концепція заснована на використанні ракети Space Launch System (SLS), яку створила компанія Boeing
Фото: NASA

Проект Mars Sample Return залишається пріоритетною місією на Марс для NASA, як раніше заявив глава агентства Білл Нельсон. Але остаточного рішення про її реалізацію поки що не ухвалено.

Як уже писав Фокус, космічний апарат TGO, який перебуває на орбіті Марса, зробив фотографію величезного кратера діаметром 8 км на поверхні Червоної планети. Цей кратер входить до складу гігантської ударної структури, яка є найбільшою в Сонячній системі.

Також Фокус писав про ще одне потенційне рішення парадокса Фермі під назвою гіпотеза унікальної Землі. Згідно з цим припущенням, наша планета і люди є чимось особливим у нашій галактиці.

Теги за темою
Космос ракета
Джерело матеріала
loader
loader