NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото
NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото

NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото

Космічний апарат NASA Juno виявив сліди під кригою, що вкриває поверхню Європи – супутника Юпітера. Ці сліди можуть бути проявом шлейфової активності.

Гігантський океан, що ховається під крижаною поверхнею Європи, давно вже є предметом наукових дискусій. Нові дані Juno можуть дозволити майбутнім місіям взяти пробу внутрішнього океану без необхідності приземлятися, пише IFLScience.

Минуло майже два роки відтоді, як Juno максимально наблизився до Європи, але його інформація досі аналізується. Хоч космічний апарат обертається навколо Юпітера з 2016 року, п’ять зображень, зроблених 29 вересня 2022 року, були першим великим досягненням з моменту останнього візиту космічного корабля "Галілей" у 2000 році.

NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото

Поверхня Європи – найбільш гладкий об’єкт у Сонячній системі через вплив її внутрішнього океану. Але Juno помітив кілька западин із крутими стінами шириною від 20 до 50 кілометрів і візерунки розломів, які вважалися ознаками "справжнього полярного блукання".

"Справжнє полярне блукання відбувається, якщо крижана оболонка Європи відокремлюється від її скелястого внутрішнього простору. Це призводить до високого рівня напруги на оболонці та передбачуваних моделей руйнування", – сказала доктор Кенді Хансен з Інституту планетарних наук у заяві.

NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото

Ідея справжнього полярного блукання полягає в тому, що оболонка, яка лежить на вершині внутрішнього океану Європи, обертається з іншою швидкістю, ніж решта Місяця. Вважається, що вода внизу рухається і тягне за собою мушлю, а течії в океані впливають на рух мушлі.

Течії, у свою чергу, імовірно, викликані нагріванням скелястого ядра Європи, оскільки гравітаційне притягування Юпітера та більших супутників перетворює Європу на гігантську напружену кулю.

NASA виявило рух під льодяною корою Європи. Фото

Взаємодія між океаном і льодом може розтягувати та стискати поверхню, утворюючи тріщини та хребти.

"Ці особливості натякають на сучасну поверхневу активність і наявність підповерхневої рідкої води на Європі", – сказала Хайді Беккер з Лабораторії реактивного руху.

Хребтові утворення на поверхні Європи отримали назву Качкодзьоб з огляду на його форму. Вчені вважають, дане утворення може бути спричинене кишенями солоної води, які частково проникли в крижану оболонку.

Раніше OBOZ.UA писав, що на Землю впав перший супутник, запущений Європейською космічною агенцією. Апарат ERS-2 згорів у атмосфері над північною частиною Тихого океану.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader