Пухкий вомбат може обігнати олімпійського спринтера: яка їхня максимальна швидкість
Пухкий вомбат може обігнати олімпійського спринтера: яка їхня максимальна швидкість

Пухкий вомбат може обігнати олімпійського спринтера: яка їхня максимальна швидкість

У підручниках ідеться, що австралійські вомбати здатні змагатися за швидкістю з олімпійськими спринтерами. Чи так це насправді?

Вомбати — сімейство сумчастих ссавців, що мешкають в Австралії. Ці тварини досягають у довжину 100 сантиметрів, а їхня вага становить 20-35 кг. Вони стали відомі в усьому світі завдяки своєму зовнішньому вигляду і кишківнику, а точніше незвичайній формі екскрементів, які вони виробляють, пише IFLScience.

Якби тварини брали участь у спортивних змаганнях і їх відбирали за зовнішнім виглядом, кремезним вомбатам із короткими ногами, імовірно, більше підійшла б боротьба або важка атлетика. Однак у підручниках говориться, що ці цікаві тварини здатні рухатися неймовірно швидко — фактично вони могли б позмагатися у швидкості з олімпійським спринтером.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Попри те, що цей факт описано в підручниках, вчені довгий час сперечалися, чи дійсно це так. Співробітники Музею Вікторії вирішили поставити крапку в цій історії та звернулися до вчених по всьому світу з проханням пролити світло на те, яку максимальну швидкість дійсно можуть розвивати вомбати.

Запити музею спочатку зустріли скептицизмом, поки доктор Девід Таггарт з Університету Аделаїди, який вивчає вомбатів у полі, не відповів на запит. За словами вченого, вомбати дійсно здатні розвивати неймовірну швидкість у 40 кілометрів на годину. Таким чином, якщо тварина зможе підтримувати цю швидкість на всій дистанції в 100 метрів, вона поб'є світовий рекорд, встановлений людьми: вомбат подолає дистанцію за 9 секунд, людський рекорд — 9,58 секунди.

Цікаво, що вомбатам майже не потрібно часу, щоб досягти максимальної швидкості, а тому вони цілком здатні побити людський рекорд. Однак є одне "але", тварини просто не здатні підтримувати максимальну швидкість довгий час. За словами Таггарта, вони утримують максимальну швидкість на короткій дистанції — близько 50 метрів.

За словами Таггарта, останні 30 років його робота зосереджена на вивченні вомбатів. Раніше вони з колегами спостерігали за тваринами й тим, як вони розвивають максимальну швидкість, проте їхня робота не була зосереджена на цьому. Насправді вчені намагалися відловити вомбатів: загалом їм вдалося дослідити близько 12 000 тварин і зловити близько 2600.

Зазначимо, що єдиний спосіб зловити вомбата — застати його зненацька. Річ у тім, що більшу частину часу ці тварини проводять поблизу своїх нір, а тому їх складно зловити. Чекати вомбата біля виходу з нори також не має сенсу, оскільки в їхніх норах безліч виходів. Однак з настанням шлюбного сезону тварини все частіше йдуть від своїх нір далі, саме в цей період вчені та відловлюють тварин. Фактично вчені просто переслідують вомбатів на коротких дистанціях, поки тварини не втомляться і не зупиняться перепочити.

Невідомо, як вомбати навчилися розвивати таку швидкість. Однак учені вважають, що це може бути пов'язано із загрозливими їм хижаками — собаками дінго. Навряд чи одна особина зможе впоратися з дорослим вомбатом, проте останньому слід рухатися якомога швидше, якщо йдеться про зграю дінго. Швидкість також пояснюють необхідністю тікати від тилацинів, але малоймовірно, що швидкість була б кращим захистом від хижака, який нападає із засідки.

Раніше Фокус писав про те, що вчені залучили геолокаційний радар, щоб відшукати невловимих вомбатів.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader