Українські полярники відповіли на закиди про витрати на антарктичну програму замість дронів
Українські полярники відповіли на закиди про витрати на антарктичну програму замість дронів

Українські полярники відповіли на закиди про витрати на антарктичну програму замість дронів

Полярники відреагували на закиди, що Україна витрачає мільйони гривень на фінансування антарктичної програми замість того, щоб закупити на ці гроші дрони для армії. У Національному антарктичному науковому центрі ( НАНЦ ) запевнили, що це цілеспрямована інформаційна атака.

- Наша програма фінансується із тієї частини держбюджету, яка передбачена виключно на гуманітарні витрати. Наповнюється вона виключно коштом міжнародних партнерів саме з умовою витрачання цих коштів лише на громадянські потреби. Тобто ці гроші не можуть піти на закупівлю дронів, патронів, зарплатню бійців або будь-які інші військові потреби. Крім бюджетних коштів, програма фінансується за рахунок міжнародних проектів та співробітництва. Наприклад, Польська антарктична програма вже третій рік частково фінансує експедиції нашого наукового судна "Ноосфера", а у програмах Єврокомісії "Обрій" НАНЦ на конкурсній основі виграв фінансування вже трьох проектів, ще чотири на розгляді, - пояснили у науковому центрі.

У науковому центрі наголосили, що антарктичну програму не можна призупинити на час війни: її можна або продовжувати або ліквідувати зовсім. Безперервні спостереження світової науки мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно. Крім того, якщо не доглядати інфраструктуру станції і поставити в "холодний відстій" криголама, станція зруйнується, а судно піде на металобрухт.

Вчені також зазначили, що Антарктична програма має не лише наукове, а й політичне значення: Україна – одна з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці та право голосу у Договорі про Антарктику. Припинення досліджень може призвести до втрати цього впливу.

  • Під час сезонної експедиції, яка тривала з січня до квітня, ученим вдалося розширити дослідження наземних організмів Антарктики завдяки використанню судна "Ноосфера".
  • Українські вчені також розповіли, що проводять геологічні дослідження, які допоможуть дізнатися, як змінювався клімат за останні 20 тисяч років. Вони, серед іншого, дозволять оцінити, на що чекати від клімату в майбутньому.
Джерело матеріала
loader
loader