Стало нудно в океані. Вчені зрозуміли, навіщо косатки атакують човни по всьому світу
Стало нудно в океані. Вчені зрозуміли, навіщо косатки атакують човни по всьому світу

Стало нудно в океані. Вчені зрозуміли, навіщо косатки атакують човни по всьому світу

Дослідники дійшли висновку, що китам просто стало нудно у величезному океані, а тому вони почали розважатися за допомогою човнів.

У 2020 зафіксовано перший випадок нападу групи косаток на човен у Гібралтарській протоці. За цим випадком наступили чотири роки човнового хаосу: загалом по всьому світу було атаковано понад 600 яхт, а деякі з них і зовсім затонули, пише Daily Mail.

Відомо, що косатки високоінтелектуальні та соціальні тварини, а тому вчені припускали, що напади могли початися після того, як одна самка постраждала під час зіткнення з човном. Передбачалося, що вона зазнала травм, а тому розлютилася і почала мститися човнам. Пізніше її поведінку підхопили інші члени групи та косатки почали нападати групами.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Тепер морські біологи, урядовці та інші представники морського середовища дійшли висновку, що косатки, ймовірно, нападають на човни по всьому світу, через нудьгу. Експерти вважають, що високоінтелектуальним тваринам стало нудно в океані, а рулі човнів, по суті, стали для них "головною іграшкою".

Передбачається, що мода на ігри з кермами човнів почалася серед косаток у 2019 році після швидкого збільшення кількості основного джерела їжі косаток — блакитного тунця. Популяція останнього змогла відновитися завдяки зусиллям зі збереження та забороні на вилов. Однак відновлення популяції породило нову проблему.

Збільшення популяції блакитного тунця призвело до того, що косатки витрачали менше часу на полювання, а значить у них з'явилося більше вільного часу. У результаті морські біологи припустили, що від нудьги один із китів-підлітків почав гратися з кермом яхти на очах в однолітків, це підхопили інші, а далі така поведінка значно розширилася.

Рулі човнів є головною іграшкою для косаток у відкритих водах
Фото: SWNS

За словами голови наукового комітету Міжнародної китобійної комісії Алекса Зербіні, ймовірно, одна особина виявила, що грати з кермом весело, а далі ця поведінка стала вірусною. Зазначимо, це не вперше, коли будь-яка поведінка поширюється серед косаток: раніше вони носили на голові мертвого лосося замість капелюхів та бавилися з тюленями, підкидаючи їх і б'ючи об поверхню води.

Відомо, що в нападах на човни брали участь близько 15 китів, переважно молоді особини та підлітки, від 5 до 18 років. Косатки повільно наближалися до яхт, а потім атакували рулі. Часом косатки також переслідували човни, але, на щастя, жодна людина не постраждала під час цих атак.

За словами старшого наукового співробітника в Інституті захисту тварин Наомі Роуз, під час нападів неподалік від човнів також були помічені й дорослі самки, але, схоже, вони просто стежили за тим, як грають їхні діти.

Таким чином вчені дійшли висновку, що напади косаток в океані, які тривають вже понад 4 роки, насправді викликані простою нудьгою. Велика кількість їжі призвела до того, що кити просто нудьгують в океані, а керма човнів, імовірно, здаються їм цікавими іграшками.

Дослідники дійшли висновку, що зупинити напади косаток можна, зробивши рулі менш цікавими для китів або зовсім позбувшись їх. Експерти вже працюють над альтернативними методами заміни гладких поверхонь рулів нерівними або абразивними матеріалами, а також пристроями, що видають гучні звуки.

Раніше Фокус писав про те, що чоловік з катера "ластівкою" стрибнув на косатку: що було далі.

Теги за темою
дослідження вчені напад
Джерело матеріала
loader