На 1,8 млн більше за останні три роки: майже третина українців живе у бідності, — Світовий банк
На 1,8 млн більше за останні три роки: майже третина українців живе у бідності, — Світовий банк

На 1,8 млн більше за останні три роки: майже третина українців живе у бідності, — Світовий банк

П'ята частина населення втратила роботу після початку повномасштабного вторгнення РФ, повідомили у Світовому банку.

Загальна чисельність населення України складає 32 мільйони. З них приблизно 9 мільйонів у 2023 році жили в бідності. Тобто, це близько 29% населення. Про це пише Reuters з посиланням на звіт Світового банку.

Оприлюднені дані базуються на щомісячних телефонних опитуваннях близько двох тисяч домогосподарств.

Кількість українців, які живуть у бідності, стала більшою на 1,8 мільйона з 2020 року. Це пояснюється російським вторгненням 2022 року, яке продовжує руйнувати економіку країни.

Зростання бідності зумовлене зниженням рівня зайнятості: більш ніж п'ята частина дорослого населення, яка працювала до війни, втратила роботу. Майже чверть опитаних українців не мали достатньо грошей для купівлі продуктів харчування в певний момент у червні 2023 року, хоча відновлення економічного зростання та уповільнення інфляції допомогли поліпшити продовольчу безпеку в другій половині року.

За словами Арупа Банерджі, регіонального директора Світового банку у справах Східної Європи, ситуація була б набагато гіршою, якби Україна не отримала значну зовнішню бюджетну підтримку для виплати пенсій, та зарплат вчителям, лікарям та на інші соцвиплати.

"Якби міжнародні партнери, особливо США, не виділили ресурси, спеціально спрямовані на ці соціальні витрати, то в бідності опинилися б ще три мільйони людей," — сказав Банерджі.

Він зазначив, що найбільшим викликом для України залишаються питання безпеки та завершення війни, але українські чиновники чудово справляються з управлінням економікою за таких умов.

"Не може бути економічного процвітання або економічного зростання без фізичної безпеки", — сказав він, додавши, що "ніколи не бачив уряду, який би робив так багато з такими обмеженими ресурсами."

Нагадаємо, з 1 квітня мінімальна зарплата в Україні зросла на 900 гривень і становить 8 тисяч гривень щомісяця.

У нестабільному стані перебуває IT-сфера. Гендиректор рекрутингового агентства Станіслав Шихов повідомив, що середня заробітна плата розробників знизилася до 3300 тисяч доларів.

Теги за темою
українці
Джерело матеріала
loader