У Мексиці на виборах президента перемагає вчена Клаудія Шейнбаум: що про неї відомо
У Мексиці на виборах президента перемагає вчена Клаудія Шейнбаум: що про неї відомо

У Мексиці на виборах президента перемагає вчена Клаудія Шейнбаум: що про неї відомо

У Мексиці більшість голосів на виборах президента отримала Клаудія Шейнбаум – від 58,3 до 60,7%. Представниця партії чинного глави держави Андреса Мануеля Лопеса Обрадора "Рух національного відродження" (МОРЕНА) стане першою жінкою на посту президента Мексики.

Головною конкуренткою Шейнбаум була екссенаторка Сочітль Гальвес з альянсу правих партій "Сила й серце за Мексику". За неї проголосували від 26,6% до 28,6% виборців. Про це в понеділок, 3 червня, повідомила виборча комісія країни, передає AP. Офіційний результат буде оголошено 8 червня.

Клаудія Шейнбаум стане першою за 200 років жінкою-президентом Мексики

Шейнбаум 61 рік, вона онука єврейських іммігрантів, які втекли з Європи. Є вченою-кліматологинею, спеціалісткою з охорони навколишнього середовища; раніше обіймала посаду мерки Мехіко. У 2007 році разом із колегами з Міжурядової групи експертів зі зміни клімату отримала Нобелівську премію миру.

"Ми, жінки, обійняли посаду президента. Ми будемо правити для всіх", – сказала Шейнбаум після оголошення попередніх результатів, виступаючи перед прихильниками на Сокало – центральній площі Мехіко.

Вона сказала, що працюватиме над "будівництвом миру" у Мексиці, яка страждає від злочинності, і докладе зусиль для розвитку "різноманітної та демократичної" країни.

Її опонентка Гальвес вранці 3 червня визнала поразку, але пообіцяла, що продовжить "захищати демократію".

"Я сказала [Шейнбаум], що бачу Мексику, повну болю та насильства, і що сподіваюся, що вона зможе вирішити серйозні проблеми нашого народу", – заявила представниця опозиції.

Постер із закликом голосувати за Клаудію Шейнбаум

Шейнбаум, як кандидатка від правлячої партії, виступала за продовження політичного курсу, встановленого протягом останніх шести років її наставником, чинним президентом Андресом Мануелем Лопесом Обрадором.

Прихильники опозиції критикували її за це, а багато хто навіть сумнівався в самостійності Шейнбаум як політичного гравця.

"Кар'єра Шейнбаум багато в чому пов'язана з чинним президентом, і вона протягом багатьох років підтримувала свого ментора, з яким знайома ще зі студентських років... Під час перебування Обрадора на посаді в Мексиці виріс рівень злочинності й посилили діяльність наркокартелі. Це позначилося навіть на передвиборній боротьбі – за всю електоральну кампанію вбито щонайменше 34 кандидати на різні посади", – зазначили у Deutsche Welle.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, 12 травня в Литві відбулися вибори президента. Виборці переобрали на цю посаду главу держави Гітанаса Науседу. За нього проголосували понад 74% громадян.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader