Підлі генії. Зозулі обманом створюють нові види, підкладаючи яйця в гнізда конкурентів
Підлі генії. Зозулі обманом створюють нові види, підкладаючи яйця в гнізда конкурентів

Підлі генії. Зозулі обманом створюють нові види, підкладаючи яйця в гнізда конкурентів

Дослідники виявили, що зозулі не просто змушують інших вирощувати своїх пташенят, а й створюють абсолютно нові види.

Зозулі відомі в усьому світі своїми хитрими вивертами: вони винаходять різні способи, щоб переконати інших птахів подбати про своїх пташенят, підкладаючи яйця їм у гнізда. Відомо, що зозулі виштовхують яйця птахів із гнізд, а потім підкладають туди свої, збиваючи з пантелику конкурентів, пише Interesting Engineering.

У новому дослідженні вчені понад два десятиліття спостерігали за зозулями та зробили цікаве відкриття — вчені знайшли підтвердження того, що битви між видами можуть призвести до появи абсолютно нових видів.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Наприклад, бронзові зозулі відкладають яйця в гнізда маленьких співочих птахів, а яйця господарів виштовхують із гнізда. У результаті співочі птахи не тільки втрачають власне потомство, а й проводять кілька тижнів, вирощуючи зозулю, що забирає в них час, який вони могли б витратити на виведення власних пташенят. Ба більше, кожен вид бронзової зозулі дуже схожий на зовнішній вигляд пташенят своїх господарів, унаслідок чого ошукані батьки-господарі змушені приймати зозулю-пташеня.

За словами дослідників, усі види призначені для співіснування і розвитку пліч-о-пліч. Це ж стосується і теорії коеволюції, яка стверджує, що види, які тісно взаємодіють, імовірно, здатні спричинити еволюційні зміни один в одному. Передбачається, що цей процес може викликати видоутворення — еволюцію нових видів. Однак досі у вчених не було тому підтвердження.

У новому дослідженні команда зібрала докази того, що коеволюція пов'язана з видоутворенням. Вченим вдалося знайти докази, вивчаючи еволюційні звички між зозулями та птахами-господарями. Під час своєї роботи вчені також продемонстрували, як подібні взаємодії можуть призвести до появи нових видів, коли зозулі експлуатують кілька видів інших птахів.

Якщо пташенята кожного виду-господаря мають різну зовнішність і господарі відкидають пташенят, які виглядають по-різному, види зозуль розходяться на окремі генетичні лінії, кожна з яких імітує пташенят свого кращого господаря. Автори дослідження зазначають, що ці нові лінії, по суті, являють собою початкові етапи формування нових видів.

За словами співавторки дослідження, професорки факультету зоології Кембридзького університету Ребеки Кілнер, їхнє з колегами відкриття, імовірно, може бути застосовано до будь-яких пар видів, що борються.

Автори дослідження зазначають, що помітні відмінності між пташенятами різних ліній бронзової зозулі відповідали тонким відмінностям в оперенні та криках дорослих особин. Науковці читають, що саме ці відмінності допомагають самкам і самцям зозулі, які спеціалізуються на одному й тому самому хазяїні, знаходити одна одну і спаровуватися.

За словами провідного автора дослідження, професора Наомі Ленгмор з Австралійського національного університету в Канберрі, виверти зозуль дорого коштують іншим видам птахів, а тому вони навчилися розпізнавати та викидати пташенят зозуль із гнізд. У відповідь на це, зозулі створили фактично нові лінії, щоб їхні пташенята були схожі на пташенят птахів-господарів.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знайшли зозулю, яка за 5 років 10 разів перетнула Сахару.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader