Нове відкриття про першу краплю прісної води на Землі змінює історію планети
Нове відкриття про першу краплю прісної води на Землі змінює історію планети

Нове відкриття про першу краплю прісної води на Землі змінює історію планети

Прісній воді на суші над рівнем моря щонайменше чотири мільярди років.

Дослідники Університету Кертіна зробили нове відкриття, а саме, що прісна вода на Землі на 500 мільйонів років старша, ніж вважалося раніше. 

Про це йдеться у статті New Atlas.

Зазначається, що дослідники дійшли цих висновків за допомогою ізотопного аналізу кристалів циркону, найдавнішого відомого земного мінералу на планеті, з Джек-Хіллз, Західна Австралія.

У цьому дослідженні команда датувала близько 1000 зерен циркону, з яких близько 10% було виявлено старше чотирьох мільярдів років. Потім, спрямувавши іонні пучки на окремі зерна, команда виміряла співвідношення важчого до легшого кисню. Це ізотопне співвідношення є надійним показником складу морської та прісної води.

Вони виявили, що в кристалах, вік яких становить чотири мільярди років і 3,4 мільярди років, був характерний легкий ізотопний склад кисню. Таким чином, ці кристали могли утворитися лише з каменів і прісної води.

"Ми змогли визначити дату виникнення гідрологічного циклу, який є безперервним процесом, через який вода рухається навколо Землі та має вирішальне значення для підтримки екосистем і життя на нашій планеті. Досліджуючи вік і ізотопи кисню в крихітних кристалах мінералу циркону, ми виявили надзвичайно легкі ізотопні ознаки ще чотири мільярди років тому", -  прокоментував провідний автор Хамед Гамалельдієн.

Це означає, що прісній воді на суші над рівнем моря щонайменше чотири мільярди років. Автори видання вважають, що це ставить під сумнів дослідження 2021 року, в якому вчені навели переконливий аргумент про те, що Земля була повністю занурена морською водою три-чотири мільярди років тому.

  • Дурень чи розумник: вчені відповіли, чи був гігантський тиранозавр кмітливим, як гадали раніше
  • Вчені виявили найдавнішого предка павуків і скорпіонів, який жив майже 500 млн років тому – фото
  • Археологи розкопали гробницю: вона може належати сину імператора Китаю

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader