Допоможуть під час вимкнення світла: 10 способів поліпшити мобільний зв'язок на смартфоні
Допоможуть під час вимкнення світла: 10 способів поліпшити мобільний зв'язок на смартфоні

Допоможуть під час вимкнення світла: 10 способів поліпшити мобільний зв'язок на смартфоні

Проблеми з мобільним зв'язком в Україні можуть виникати як через слабкий сигнал мережі внаслідок технічних неполадок або перебоїв з електропостачанням, так і через налаштування самого телефону.

Під час вимкнення світла українці часто стикаються з проблемою, коли не можна ні зателефонувати, ні відправити повідомлення, ні вийти в інтернет. Найчастіше проблеми пов'язані з електропостачанням на стороні оператора, але іноді можуть вказувати на неполадки самого телефону. Фокус зібрав рекомендації, як поліпшити якість мобільного зв'язку на смартфоні.

Режим польоту допоможе посилити сигнал стільникового зв'язку

Буває, що індикатор сигналу показує смужки, але додзвонитися до потрібного абонента не вдається, дзвінок переривається або просто нічого не чути. Можливо — поганий мобільний зв'язок у квартирі або будинку через технічні неполадки на найближчій станції оператора. Найпростіший спосіб у цьому випадку — увімкнути, а потім вимкнути режим польоту, натиснувши на значок літака в панелі швидкого доступу.

Коли вмикається режим польоту, смартфон сам відключає всі модулі зв'язку, включно з тими, що відповідають за доступ до стільникової мережі та Wi-Fi. Потрібно почекати близько 5-10 секунд і знову натиснути на ту саму кнопку, відключивши режим. Після цього телефон знову зареєструється в стільниковій мережі і спробує під'єднатися до найближчої вежі зі стабільним сигналом. У більшості випадків це допоможе зробити так, щоб телефон краще ловив мережу, працює і на Android, і на iOS.

Вишка мобільного зв'язку
Фото: Getty Images

Національний роумінг: якщо дуже погано ловить мережу

Якщо сигналу мережі зовсім немає або він настільки слабкий, що не можна зателефонувати або відправити повідомлення, не кажучи вже про вихід в інтернет, то можна перейти в "національний роумінг". Так називається безоплатна послуга підключення до мережі іншого оператора, вона з'явилася 2022 року і дає змогу як здійснювати дзвінки, так і користуватися інтернетом, хоча швидкість досить низька.

Як увімкнути національний роумінг на Android

  • відкрити додаток "Налаштування";
  • перейти в розділ "Мобільна мережа";
  • відключити автоматичний вибір мобільної мережі;
  • вибрати пункт "Підключення";
  • вибрати мережу іншого оператора.
Як перейти в національний роумінг в Україні

Як увімкнути національний роумінг на iOS

  • відкрити застосунок "Налаштування";
  • перейти в розділ "Стільниковий зв'язок";
  • обрати пункт "Вибір мережі";
  • обрати оператора, до мережі якого можна приєднатися.

Там потрібно вибрати доступну мережу іншого оператора. Іноді з'являється повідомлення про неможливість підключення, але його можна проігнорувати. Коли сигнал мережі з'явився, слід зробити пробний дзвінок або надіслати SMS-повідомлення. Найчастіше це найкращий спосіб посилити сигнал мобільної мережі на телефоні, якщо дуже погано ловить мережу, але краще не зловживати ним, щоб не напружувати і без того завантажені мобільні мережі України.

Якщо виявиться, що покриття якогось конкретного оператора вдома або на роботі набагато краще, то є сенс перейти на нього. Зараз в Україні можна без особливих зусиль змінити оператора, зберігши при цьому старий номер. Якщо ж перемикання роумінгу не допомагає, то проблема, найімовірніше, не на боці операторів, а в несправності самого телефону.

Проблеми зі зв'язком можуть виникнути у кожного українця
Фото: Getty Images

Перезавантажити телефон, щоб краще ловив мережу

Якщо режим польоту і національний роумінг не допомагають, справа може бути не в тимчасовій проблемі з мережею або базовою станцією, а в помилці програмного забезпечення. Вимкнення і повторне ввімкнення смартфона перезавантажує всі служби і додатки, включно з проблемними, після чого доступ до мережі має повернутися. Для цього на більшості моделей достатньо затиснути кнопку живлення на кілька секунд.

Перепід'єднати Bluetooth-навушники, якщо поганий зв'язок

Багато користувачів люблять розмовляти по телефону через бездротові навушники, і часом погане підключення через Bluetooth псує якість зв'язку або просто звуку. Щоб переконатися в цьому, досить вимкнути навушники і зателефонувати співрозмовнику, використовуючи динамік і мікрофон самого смартфона. Можна також під'єднати навушники до іншого телефона.

Якщо справа виявилася в сторонньому пристрої і проблема зберігається під час повторного під'єднання, то потрібно натиснути на назву пристрою там же і вибрати функцію "Забути". Таким чином пристрій скидає всі налаштування, пов'язані з навушниками. Але не потрібно переживати, адже можна заново під'єднати їх вручну, як уперше.

Дзвонити через Bluetooth-навушники зручно, але іноді виникають проблеми
Фото: Скриншот

Оновлення телефону, якщо погано ловить 4G

Перш ніж переходити до більш радикальних методів, варто перевірити наявність оновлень і встановити, якщо вони є. Часом розробники операційних систем вносять зміни, які погано впливають на роботу основних систем, зокрема на мобільний зв'язок, а потім виправляють відомі їм помилки в наступних екстрених оновленнях, їх ще називають "патчами".

Зазвичай смартфони встановлюють оновлення автоматично або пропонують зробити це за допомогою повідомлення. Оновити ОС до найсвіжішої версії вручну можна в "Налаштуваннях", у розділах меню "Про телефон" (Android) або "Основні" (iOS).

Дзвінки по Wi-Fi замість мобільного зв'язку

Варіант підійде українцям, якщо є стабільне підключення до мережі Wi-Fi, але поганий сигнал стільникового зв'язку — його просто замінює бездротовий інтернет. Не всі смартфони мають таку функцію, тільки iPhone 11 або молодше, а також низка моделей із версією Android 6.0 або новіше. До того ж в Україні технологію VoWiFi підтримує тільки оператор lifecell.

Як увімкнути дзвінки по Wi-Fi на Android:

  • відкрити додаток "Телефон";
  • натиснути "Додатково", а потім "Налаштування";
  • натиснути "Виклики";
  • натиснути "Виклики по Wi-Fi".

Як увімкнути дзвінки по Wi-Fi на iOS:

  • відкрити "Налаштування"
  • перейти в "Стільниковий зв'язок"
  • вибрати "Виклики по Wi-Fi";
  • перевести повзунок в активний режим.
Як працюють дзвінки через Wi-Fi

Вимкнення VPN збільшить швидкість інтернету

При переході на дзвінки по Wi-Fi зв'язок може значно покращитися, але він дуже залежить від якості з'єднання. Робота VPN-сервісу може обмежити доступну пропускну здатність. Крім того, приватні мережі можуть збільшити затримку сигналу і співрозмовник буде чути голос на кілька секунд пізніше. Рішення просте — вимкнути VPN на час розмови, а потім знову його ввімкнути.

Вимкнення режиму ізоляції голосу

Проблема, актуальна тільки для iPhone. Компанія Apple додала в операційну систему iOS 16.4 режим ізоляції голосу, який вмикається автоматично для всіх звичайних викликів. Він покликаний відокремлювати голос від фонових звуків, які вловлює динамік, але деякі користувачі скаржилися, що це погіршує якість зв'язку або спотворює голос. Це особливо помітно в галасливих місцях, наприклад, на жвавій вулиці, або коли апарат перебуває досить далеко від рота.

Щоб відключити режим ізоляції голосу, під час розмови потрібно перейти до Центру управління і вибрати "Режим мікрофона". Далі — з доступних варіантів вибрати "Стандартний".

Як вимкнути режим ізоляції голосу на iPhone

Скидання налаштувань мережі, якщо нічого не допомогло

Радикальний варіант з вельми неприємними наслідками: видаляються всі паролі Wi-Fi і підключення Bluetooth. З іншого боку, всі налаштування і багато функцій повертаються до значень за замовчуванням, як на новому пристрої. Таким чином можна відкотити будь-які зміни, внесені користувачем навмисне або випадково, які потенційно можуть або вже стали причиною поганого мобільного зв'язку.

Що відбувається після скидання налаштувань мережі:

  • дозволяється фонова синхронізація даних;
  • знімаються обмеження для мобільних даних;
  • видаляються всі SSID Wi-Fi;
  • відключаються всі підключені інтерфейси;
  • забуваються пов'язані пристрої;
  • знімаються всі обмеження для даних додатків;
  • встановлюється автоматичний режим вибору мережі;
  • як найкращий тип мобільної мережі встановлюється найкраща з доступних мереж;
  • вимикається авіарежим;
  • вимикається Bluetooth;
  • відключається роумінг даних;
  • відключається мобільна точка доступу;
  • відключається VPN;
  • вмикається мобільний трафік;
  • вмикається Wi-Fi.

Репітер мобільного зв'язку

Якщо з телефоном усе гаразд і в інших місцях він прекрасно ловить зв'язок, а вдома просто погане покриття мереж усіх операторів, то можна посилити сигнал за допомогою спеціального обладнання — репітера або повторювача мобільного сигналу.

Як працює ретранслятор мобільного зв'язку?

Це невеликий комплекс, до якого входять: зовнішня приймальна антена, сам ретранслятор, антена для роздачі, кабелі та джерела живлення, завдяки яким може працювати навіть у разі вимкнення світла. Принцип роботи підсилювача простий: приймальна антена вловлює слабкий сигнал мобільної мережі і передає його через кабель безпосередньо до репітера, той його підсилює, а друга антена створює локальне покриття на невеликій відстані.

Репітер мобільного зв'язку допоможе посилити сигнал
Фото: Скриншот

Як вибрати ретранслятор?

Дводіапазонний підсилювач GSM/UMTS сигналу забезпечить голосовий зв'язок і 3G-інтернет, але щоб користуватися перевагами технології LTE, потрібен однодіапазонний ретранслятор 4G. Для правильної роботи сигнал має бути не слабкішим за 70 dBm, а антена — спрямована прямо на найближчу базову станцію.

Як перевірити якість зв'язку на телефоні?

Для цього достатньо скористатися спеціальним додатком, наприклад, безкоштовним Opensignal. У оператора "Київстар" є своя фірмова мобільна програма для цієї мети: "Експерт мережі".

Проблема репітерів

Це дієвий спосіб, як посилити сигнал телефону своїми руками, але в нього є й негативні наслідки. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері електронних комунікацій, радіочастотного спектра та послуг поштового зв'язку (НКЕК) не рекомендує використовувати повторювачі, оскільки вони підсилюють радіосигнали на всіх частотах і посилюють шум в ефірі. Це серйозно заважає роботі мереж мобільних операторів поблизу, особливо в містах, і сусіди можуть залишитися без зв'язку.

Важливо Дзвінки та SMS за графіками. Блекаути позбавляють українців зв'язку, що придумали мобільні оператори
Джерело матеріала
loader
loader