Дружина казахського опозиціонера заявила, що до замаху на нього причетний президент Казахстану
Дружина казахського опозиціонера заявила, що до замаху на нього причетний президент Казахстану

Дружина казахського опозиціонера заявила, що до замаху на нього причетний президент Казахстану

Казахський журналіст Айдос Садиков, у якого стріляли 18 червня у Києві, знаходиться в реанімації у важкому стані. Про це його дружина Наталія Садикова розповіла у коментарі "Українській правді".

- З 2018 року, коли Айдос почав випускати медіа "Бәсе", він зібрав велику аудиторію. Він також допомагав людям організовувати протести, ми це також висвітлювали. І останні роки, після революції в Казахстані, Токаєв жорстко зачистив все інформаційне поле: когось засудив, когось підкупив, когось посадив і ми з Айдосом залишались одні, хто критикував владу. Крім цього, ми критикували і путінський режим, - зазначила Садикова.

Вона впевнена, що замах пов’язаний "винятково з професійною діяльністю" чоловіка. За словами Наталії, на Youtube-каналі Садикова 18 червня вийшло відео, що розповідає, як президент Казахстану став маріонеткою агентів Кремля.

Садикова додала, що кілер стріляв у голову чоловікові. Наразі журналіст перебуває у важкому стані у реанімації.

- У Айдоса стріляли нахабно, цинічно, серед білого дня, на очах у свідків. Це сталося, коли Айдос за кермом заїжджав у двір нашого будинку. Я сиділа поряд, на пасажирському сидінні. Зараз Айдоса прооперували, він у реанімації у тяжкому стані. Моліться, прошу, щоб він вижив. Мій коханий чоловік – чесний, справедливий та принциповий, завжди захищав інтереси казахів. Я впевнена, що замовник цього замаху – президент Казахстану Токаєв, - написала Садикова на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Подружжя Садикових переїхало до Києва у 2014 році. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджує, з політичних мотивів. В Україні вони набули статусу біженців і вели власний Youtube-канал "Бәсе", де піддавали критиці владу Казахстану та олігархів і виступали із підтримкою протестів у Казахстані у 2022 році.

Восени 2023 року Айдос та Наталія Садикови були оголошені казахською владою в розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі.

  • 18 червня у Києві у Шевченківському районі невідомий підійшов до авто і вистрілив у Садикова, який перебував у машині. 
  • 17 червня чоловік напав на прем'єр-міністра Данії Метт Фредеріксен. Постраждалу доправили до лікарні з легкою травмою шиї. Її стану здоров'я нічого не загрожує. 
Теги за темою
стрільба
Джерело матеріала
loader
loader