За ТЦК стежитиме військова поліція: нардеп пояснив, навіщо потрібен новий орган ЗСУ
За ТЦК стежитиме військова поліція: нардеп пояснив, навіщо потрібен новий орган ЗСУ

За ТЦК стежитиме військова поліція: нардеп пояснив, навіщо потрібен новий орган ЗСУ

Військова поліція буде займатись правопорушеннями, які здійснюють виключно військовослужбовці, пояснив народний депутат Владлен Неклюдов.

Збройним силам України потрібна структура, яка б займалась правопорушеннями військовослужбовців. Цією структурою має стати військова поліція, і народні депутати вже на шляху її створення. Про те, чим займатиметься військова поліція та чи зможе вона впливати на територіальні центри комплектування (ТЦК), нардеп Владлен Неклюдов зі "Слуги народу" розповів у ефірі "Радіо Свобода".

Неклюдов найперше пояснив, що Україні потрібна реформа у сфері військової юстиції. Серед іншого, важливо навести порядок у лавах ЗСУ. На його думку, військова поліція допоможе, наприклад, командирам, коли "їхні команди не виконують накази й тікають з фронту". Крім того, нових поліцейських будуть бачити військові, які перебувають серед цивільних. Звичайна поліція може не справитись з таким правопорушником. Своєю чергою, військова — матиме право зупинити та обшукати транспорт, затримати, вести розслідування тощо.

Журналіст уточнив тезу, яка пролунала в ефірі: "військова поліція буде працювати в ТЦК". Його цікавило, ким же займатиметься нова структура — громадянами, яких доправили з різних причин у військкомати, чи працівникам ТЦК, які їх туди привезли, наприклад, примусово. Політик запевнив, що компетенція військової поліції — правопорушення військкомів.

"Ні-ні, не тих, кого доставили. Це не їх сфера діяльності", — пролунало в ефірі.

У розмові щодо нового законопроєкту брала участь також нардепка Соломія Бобровська з фракції "Голос". Після відповіді Неклюдова вона перелічила кілька сутичок за участю працівників ТЦК і засумнівалась, що будуть зміни. Також вона сумнівається, що Україні потрібен ще один "каральний орган" — їх і так достатньо.

Зазначимо, раніше Фокус писав про законопроєкт №6559-д "Про військову поліцію", прийнятий у першому читанні 19 червня. У тексті вказується, що розмір нового правоохоронного органу — 1,5% від складу ЗСУ. У коло обов'язків входять порушення закону, які вчиняються військовослужбовцями. Крім того, у нардепів був альтернативний законопроєкт, у якому детально описали повноваження нової структури у складі ЗСУ. Це варіант нормативно-правового акту відхилили й вирішили зосередитись на №6559-д.

Нагадуємо, 19 червня заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк пояснив, що військова поліція буде працювати в ТЦК, військових навчальних закладах та підрозділах. Також нардеп уточнив, чи буде вона займатись "доносами на ухилянтів".

Теги за темою
Збройні сили України поліція
Джерело матеріала
loader
loader