"Всюди вода": астронавти NASA не змогли вийти у відкритий космос із МКС, що сталося
"Всюди вода": астронавти NASA не змогли вийти у відкритий космос із МКС, що сталося

"Всюди вода": астронавти NASA не змогли вийти у відкритий космос із МКС, що сталося

Уже вдруге астронавти не змогли покинути межі Міжнародної космічної станції в червні.

Вихід у відкритий космос двох астронавтів NASA за межі Міжнародної космічної станції (МКС) завершився майже одразу ж, як розпочався в понеділок, 24 червня. Це сталося через те, що зі скафандра одного з астронавтів почала витікати вода в шлюзову камеру і покрила передню частину шолома шаром льоду, пише Futurism.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Двоє астронавтів NASA, Трейсі Дайсон і Майкл Барратт уже приготувалися до запланованого виходу у відритий космос у понеділок, 24 червня, але його довелося перервати. За кілька хвилин після того, як Дайсон переключила свій скафандр на живлення від батареї, вона виявила витік води з пристрою охолодження. Цей інцидент стався відразу після того, як астронавти відкрили шлюзовий люк космічної станції. Дайсон повідомила на Землю, що "вода всюди" і вся передня частина її шолома вкрита шаром льоду.

Згідно із заявою NASA, цей витік води не становив загрози для життя Дайсон, хоча вихід у відкритий космос довелося скасувати. Загалом астронавти перебували в шлюзовій камері 45 хвилин і після того, як її було знову герметизовано, Дайсон і Баррат зняли свої скафандри. При цьому витік води вдалося усунути.

Астронавти мали провести у відкритому космосі 6,5 годин і провести ремонт станції, а також забрати зразки мікроорганізмів для вивчення того, чи можуть вони вижити в умовах космічного середовища.

Астронавти NASA Трейсі Дайсон і Майкл Барратт
Фото: NASA

Це мав бути 90-й вихід астронавтів у відритий космос із борту МКС. Також уже вдруге за цей місяць NASA довелося скасувати вихід у відкритий космос своїх астронавтів через проблеми зі скафандрами. Як уже писав Фокус, 13 червня астронавти Трейсі Дайсон і Меттью Домінік повинні були покинути МКС, але Домінік повідомив про те, що він відчуває якийсь дискомфорт у скафандрі.

NASA тоді також довелося перервати місію.

Трейсі Дайсон (у центрі) перевіряє скафандри Майкла Барратта (праворуч) і Меттью Домініка під час підготовки до виходу у відкритий космос на МКС
Фото: NASA

NASA планує ще один вихід у відкритий космос на 2 липня, але тепер ці плани можуть змінитися.

Скафандрам, які використовують зараз астронавти NASA, уже понад 40 років, а тому зараз триває розробка нових космічних костюмів. До речі, витоки води в скафандрах астронавтів уже бували й раніше на МКС.

Останні два скасованих виходи у відкритий космос є додатковими проблемами для NASA на тлі того, що космічне агентство не може ніяк повернути іншу пару своїх астронавтів на Землю. Як уже писав Фокус, Баррі Вілмор і Суніта Вільмс, які перебувають на орбіті з 6 червня і мали повернутися за тиждень на Землю, можливо здійснять повернення додому 2 липня. Це пов'язано з тим, що NASA продовжує вивчати причини технічних проблем, що виникли у космічного корабля Boeing Starliner.

Також Фокус писав про те, що вчені дуже хочуть роздобути зразки атмосфери Марсадля вивчення. Вважається, що таким чином можна розкрити деякі секрети історії цієї планети. При цьому, упаковані в спеціальні ємності зразки атмосфери вже чекають відправки на Землю.

Теги за темою
ДТП Космос вода
Джерело матеріала
loader
loader