Байден скорочує розрив із Трампом у ключових штатах, незважаючи на поразку в дебатах – опитування
Байден скорочує розрив із Трампом у ключових штатах, незважаючи на поразку в дебатах – опитування

Байден скорочує розрив із Трампом у ключових штатах, незважаючи на поразку в дебатах – опитування

Байден скорочує розрив із Трампом у ключових штатах, незважаючи на поразку в дебатах – опитування

Водночас, чинний президент США програє Трампу у Пенсильванії – штаті, що може вирішити долю виборів.

Рейтинги чинного президента США Джо Байдена демонструють гарні тенденції попри те, що виборці негативно оцінили його виступ на дебатах і на тлі паніки в його партії. Про це свідчать результати опитування Bloomberg News/Morning Consult, проведеного в штатах, де пройдуть дебати.

Республіканець Дональд Трамп випередив демократа Байдена лише на 2%, набравши  47% проти 45% у Байдена, у вирішальних штатах, необхідних для перемоги на виборах у листопаді. Це найменший розрив з моменту початку опитування в жовтні минулого року. 

Зараз Байден випереджає Трампа в Мічигані та Вісконсині. В межах статистичної похибки його перевага у опитуваннях в Арізоні, Джорджії, Неваді та Північній Кароліні, а найбільше відстає  чинний президент у критично важливому штаті Пенсильванія.

Виборці, які вагаються, вважають, що Байден погано показав себе під час дебатів. Майже кожен п'ятий респондент сказав, що 81-річний чинний президент був більш послідовним, психічно здоровим або домінуючим учасником.

Але опитування також свідчить, що респонденти, які підтримують Байдена, так само мають значні побоювання, особливо щодо його віку та гостроти розуму. Майже троє з 10 демократів заявили, що Байден повинен вийти з перегонів – набагато більше, ніж 9% республіканців, які сказали, що Трамп повинен зробити те саме.

Байден заявив, що залишається у гонці, а його кампанія неодноразово наполягала на тому, що дебати не були настільки руйнівними для виборців, як це здалося ЗМІ та вашингтонським інсайдерам.

У п'ятничному інтерв'ю Джорджу Стефанопулосу з ABC Байден сказав, що його виступ на дебатах "не вказував на серйозний стан - я був виснажений. У мене був поганий вечір".

Опитування Bloomberg News/Morning Consult - це перше комплексне опитування штатів, які, найімовірніше, вирішать результат у Колегії виборщиків, проведене після дебатів 27 червня. 

Його результати суперечать деяким нещодавнім національним опитуванням, які показали погіршення ситуації для Байдена. Втім, попереджають дослідники, дані опитування можуть мати статистичну похибку.

Хоча результати показують помірне зростання занепокоєння щодо гостроти розуму Байдена, вони не йдуть в жодне порівняння з рівнем тривоги, висловленої відомими голосами в Демократичній партії", - вважає Елі Йоклі, американський політичний аналітик з Morning Consult.  На його думку, це свідчить про те, що вікове питання вже закарбувалося у свідомості більшості виборців.

На думку виборців у штатах, що вагаються, може вплинути рекламний бліц від Байдена та його союзників-демократів, які переважають своїх республіканських суперників у цих штатах у співвідношенні 5 до 1.

Опитування Bloomberg News/Morning Consult розпочалося через чотири дні після дебатів – пізніше, ніж деякі загальнонаціональні опитування, що дало виборцям більше часу для оцінки виступу Байдена.

Перші відповіді з'явилися в день, коли Верховний суд надав Трампу широкий імунітет від кримінальних злочинів, які він, ймовірно, скоїв у рамках своїх "офіційних обов'язків". 

Питання демократії зараз конкурує з імміграцією як друге за важливістю серед виборців, що вагаються, і це одне з небагатьох питань – разом зі зміною клімату, абортами та охороною здоров'я – де Байден має значну перевагу в довірі виборців.

Разом із тим, багато виборців, які ще не визначилися, все ще можуть зробити свій вибір.

"Якби дебати сталися восени, гадаю, ефект був би меншим", – вважає Крістофер Влезін, професор Техаського університету в Остіні, який вивчав, як політичні події впливають на опитування.

Немає сумнівів, що Трамп виграв дебати. Серед тих виборців, які вагаються, але сказали, що дивилися дебати повністю, 52% сказали, що Трамп перевершив їхні очікування. Лише 13% сказали, що Байден перевершив їхні очікування.

"Ці дебати - інтенсивна подія. Ви ставите людей в центр уваги на півтори години. У багатьох з нас було відчуття, що Байден постарів, і він вже не той хлопець, яким був чотири, вісім чи 12 років тому", - сказав Влезін.

Лише 39% виборців, які вагаються, вважають, що Байдену точно або ймовірно слід продовжувати свою кампанію, порівняно з 50%, які говорять те ж саме про Трампа. Опитування показало, що ліберальне крило демократичної партії підтримує кандидатуру Байдена з більшим ентузіазмом.

Проте значна більшість виборців, які не визначилися, і так звані "подвійні ненависники" – ті, хто негативно ставиться як до Байдена, так і до Трампа – кажуть, що Байдену слід піти у відставку, припускаючи, що демократи можуть привернути частину з них за допомогою іншого кандидата.

Цього року Байден отримав 99% голосів делегатів праймеріз і кокусів партії. Якщо Байден зніме своїх делегатів на серпневому партійному з'їзді, найпопулярнішим кандидатом на його місце серед демократів, які вагаються, євіце-президентка Камала Гарріс, за нею йдуть губернаторка МічигануГретхен Вітмер, міністр транспорту Піт Баттігіг і губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, показало опитування.

Не вщухає занепокоєння щодо віку Байдена. У лютому, одразу після того, як у звіті спеціального прокурора президента назвали "доброзичливим літнім чоловіком з поганою пам'яттю", 82% респондентів заявили, що Байден занадто старий. Аналогічна частка респондентів, 85%, назвала його занадто старим і в останньому опитуванні.

Трамп має подолати свої власні перешкоди. Близько 62% виборців вважають його небезпечним, що більше, ніж 59% у лютому. Це сталося після того, як суд присяжних визнав його винним за 34 пунктами звинувачення у фальсифікації ділової документації, що зробило його першим колишнім президентом США, який став засудженим злочинцем. 

Соціолог кампанії Байдена Моллі Мерфі розповіла про внутрішні опитування, які показують, що демократ "скоротив розрив" серед незалежних виборців. Останнє опитування Bloomberg News/Morning Consult демонструє аналогічну картину: Байден і Трамп мають однакову кількість голосів серед незалежних виборців, що вагаються – по 40%. У травневому опитуванні Байден відставав від Трампа серед незалежних - 36% проти 44%.

Байден спробував переключити увагу на небезпеку другого терміну Трампа, виступивши з промовою в Білому домі після рішення Верховного суду щодо імунітету президентів.

Виборці вже врахували вік Байдена у своїх міркуваннях, кажуть помічники виборчої кампанії Байдена, особливо після того, як республіканці місяцями зосереджували атакуючу рекламу на цьому питанні. Показники збору коштів Байдена в перші дні після дебатів випередили показники Трампа.

Хоча опитування в штатах, що вагаються, обнадійливі для Байдена, його шлях до перемоги все ще занадто вузький і  майже напевно він пролягає через Пенсильванію.

19 голосів виборщиків у ключовому штаті роблять його найбільшим зі штатів, де відбуватимуться баталії, і найбільш вірогідним "переломним моментом" – штатом, який забезпечить будь-якому з кандидатів понад 270 голосів виборщиків, необхідних для перемоги. Без цього Байден може виграти Мічиган і Вісконсин, але для переобрання на другий термін йому все одно знадобляться щонайменше два, а можливо й три інших штати.

Наразі Байден  у Пенсильванії  відстає на 7%, оскільки протрампівські сили лише за останній місяць сконцентрували там 8 мільйонів доларів на агітаційну рекламу.


В опитуванні Bloomberg News/Morning Consult взяли участь 4 902 зареєстрованих виборців у семи штатах, які можуть бути вирішальними: 781 зареєстрований виборець в Арізоні, 790 в Джорджії, 694 в Мічигані, 452 в Неваді, 696 в Північній Кароліні, 794 в Пенсільванії та 695 у Вісконсині. Опитування проводилися онлайн з 1 по 5 липня. 

Зведені дані по семи штатах, що вагаються, були зважені для наближення до цільової вибірки зареєстрованих виборців, що вагаються, за статтю, віком, расою/етнічною приналежністю, сімейним станом, власністю на житло, голосуванням на президентських виборах 2020 року та штатом. 

Дані на рівні штатів були зважені для наближення до цільової вибірки зареєстрованих виборців у відповідному штаті за статтю, віком, расою/етнічною приналежністю, сімейним станом, власністю на житло та голосуванням на президентських виборах 2020 року. 

Статистична похибка становить плюс-мінус 1 відсотковий пункт у семи штатах; 3 відсоткові пункти в Джорджії та Пенсильванії; 4 відсоткові пункти в Арізоні, Мічигані, Північній Кароліні та Вісконсині і 5 відсоткових пунктів у Неваді.

Джерело матеріала
loader
loader