Як дракони могли існувати на Землі та вивергати полум'я: пояснює біологія
Як дракони могли існувати на Землі та вивергати полум'я: пояснює біологія

Як дракони могли існувати на Землі та вивергати полум'я: пояснює біологія

Дослідники вважають, якби вогнедишні тварини справді існували, вони б черпали натхнення в корів і жуків.

Величезні дракони, що ширяють над землею і вивергають полум'я, сотні років зачаровували людей у фантастичних історіях. Однак чи могли на планеті справді існувати вогнедишні тварини, і якщо так, то як їм це вдавалося? Учені звернулися до біології, щоб відповісти на це запитання, пише Live Science.

Варто почати з короткого огляду хімії. Щоб запалити та підтримувати полум'я, знадобляться три основні компоненти: паливо, окислювач, як правило, кисень, і джерело тепла для ініціювання і підтримки горіння.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Паливо

Що стосується палива, відповідним кандидатом може бути метан — тварини виробляють його в процесі травлення. Якби дракони справді існували, їм потрібна була б дієта і травна система, схожа на коров'ячу, щоб виробляти достатньо метану. Однак у цьому випадку є проблема зі зберіганням достатньої кількості метану.

Типовий метановий балон може бути розрахований на тиск у 150 атмосфер, тоді як навіть роздутий кишківник може витримати лише трохи більше однієї атмосфери. На жаль, у не морських тварин просто немає біологічних підстав зберігати гази у своєму тілі під настільки високим тиском.

Другим претендентом на роль палива може стати рідина — наприклад, етанол. Можна припустити, що в кишках дракона знаходився "чан" з ферментованими дріжджами, а їхня метаболічна система нагадувала систему, подібну до риби-лялечки з Диявольської Діри, яка мешкає в гарячих джерелах Невади. Відомо, що в умовах низького вмісту кисню ці риби здатні перемикатися на форму дихання, під час якої виробляється етанол. Однак у цьому випадку зберігання також стало б проблемою. Етанол швидко проходить через біологічні мембрани, тому для підтримання його високих концентрацій і готовності до використання за сигналом знадобиться "потойбічна біологія".

Якщо все ж таки спиратися на біологію, то найкращим паливом, імовірно, могло б стати щось, засноване на нафті. Відомо, що птахи дурники мають деяку біологічну основу для цього — вони виробляють багату енергією шлункову олію, якою годують своїх пташенят. При цьому олія також може служити для захисту від хижаків — птахи вивергають на хижаків липку і смердючу речовину.

Окислювач

Найімовірніше, ним може стати кисень, як і в більшості пожеж. Однак біологи сходяться на думці, що для створення струменя олії, що палає, під тиском знадобиться щось більше, ніж просто кисень у навколишньому повітрі. При цьому він має добре перемішатися з паливом — що кращою буде подача кисню, то сильнішим буде полум'я.

Дослідники вважають, що дракони могли б використовувати деякі хімічні речовини, які використовує жук-бомбардир. Ці комахи використовують резервуари, призначені для зберігання перекису водню. Відчуваючи небезпеку, жуки виштовхують перекис водню в присінок, де містяться ферменти, що швидко розкладають перекис водню на воду і кисень.

Це екзотермічна реакція, яка передає енергію навколишньому середовищу і в цьому випадку підвищує температуру суміші майже до точки кипіння. Зазначимо, що ця реакція настільки агресивна, що часом її використовують для запуску ракет.

Якби дракони використовували подібну реакцію, це створило б високий тиск, необхідний для приведення в рух струменя маслянистого палива. Далі екзотермічна реакція нагріла б олію, зробивши її більш готовою до займання, а вироблений кисень стимулював би реакцію горіння.

Раніше Фокус писав про те, що виявлений "дракон", який жив 72 млн років тому, здивував учених.

Теги за темою
дослідження вчені
Джерело матеріала
loader
loader