У найбільшому руднику рідкоземельних металів виявили щось несподіване: що відомо
У найбільшому руднику рідкоземельних металів виявили щось несподіване: що відомо

У найбільшому руднику рідкоземельних металів виявили щось несподіване: що відомо

Знахідка геологів містить рідкоземельні метали, які можна застосувати під час розроблення нових технологій і матеріалів.

Китайські геологи зробили революційне відкриття. Їм вдалося виявити два нових ніобій-скандієвих мінерали в найбільшому у світі руднику рідкісноземельних металів у районі Баян-Обо (Китай). Хімічні елементи в цих мінералах зустрічаються дуже рідко і нове відкриття може сприяти розробці нових технологій і матеріалів, пише Interesting Engineering.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Науковці з Китайської академії наук виявили два нових мінерали, які отримали назву обіобіт і скандіо-фтор-еккерманіт. Відкриття було зроблено в найбільшому родовищі рідкісноземельних металів у світі, яке розташоване в китайському автономному районі Внутрішня Монголія.

Автори відкриття вже заявили про те, що Міжнародна мінералогічна асоціація підтвердила те, що знахідка є новими мінералами, і було прийнято запропоновану їм назву.

Ніобій і скандій, які містяться у складі нових мінералів, є дуже рідкісними хімічними елементами. Мінерали з такими цінними елементами використовуються для створення нових матеріалів, нових технологій в аерокосмічній промисловості та при створенні військової техніки. За словами вчених, важливість нового відкриття складно переоцінити.

Ніобій і скандій є стратегічно важливими металами. Ніобій застосовують при створенні особливих видів сталі та надпровідних матеріалів. Скандій необхідний для створення алюмінієво-скандієвих сплавів і твердооксидних паливних елементів.

За словами китайських учених, з 1959 року в найбільшому у світі родовищі рідкоземельних металів було виявлено 18 нових мінералів. Таким чином мінерали обіобіт і скандіо-фтор-еккерманіт стали 19-м і 20-м відкриттям відповідно.

Мінерал обіобіт має відтінок від жовто-коричневого до коричневого і має пластинчасту структуру розміром від 20 до 100 мікрометрів. Мінерал скандіо-фтор-еккерманіт є першим мінералом, виявленим у Китаї, який містить скандій. Він має блідо-жовтий або світло-блакитний колір і має стовпчасту форму розміром до 350 мікрометрів.

Як уже писав Фокус, раніше цього року китайські вчені під час дослідження зразків місячних гірських порід, зібраних місією "Чан'е-5", виявили два невідомих мінерали. Вони являють собою різновид діоксиду титану (TiO2) і були названі тригональний Ti2O і триклинний Ti2O. Такі мінерали не зустрічаються в природних умовах на Землі.

Також Фокус писав про те, що виявлені на Марсі органічні молекули можуть розповісти про те, як з'явилося життя на Землі. Вчені припускають, що мільярди років тому на нашій планеті відбувалися ті самі процеси, що і на Марсі.

Джерело матеріала
loader