Ключ до походження життя на Землі: вчені зробили важливе відкриття на Марсі
Ключ до походження життя на Землі: вчені зробили важливе відкриття на Марсі

Ключ до походження життя на Землі: вчені зробили важливе відкриття на Марсі

Результати дослідження допомагають пояснити, яким чином мільярди років тому на нашій планеті опинилися необхідні для життя компоненти.

Марсохід NASA понад 10 років тому вперше виявив на Марсі наявність органічних молекул, які ховаються у відкладеннях стародавнього озера, колись заповненого водою. Відтоді було виявлено ще кілька ознак наявності органічних молекул на основі вуглецю на Червоній планеті. Це не означає, що на Марсі існує або існувало інопланетне життя, ці молекули можуть бути створені не біологічними процесами. Але звідки взялися ці молекули залишалося загадкою, пише ScienceAlert.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Автори дослідження, опублікованого в журналі Nature Geoscience, знайшли джерело походження органічних молекул на основі вуглецю на Марсі. Вони вважають, що воно виникло в атмосфері планети, де молекули вуглекислого газу (СО2) вступали в реакцію з ультрафіолетовим світлом Сонця. Це призвело до появи молекул вуглецю, які потрапили на поверхню.

За словами вчених, хоча це відкриття не свідчить про існування на Марсі позаземного життя, все ж воно може пояснити, як мільярди років тому на Землі з'явилися будівельні блоки життя на основі вуглецю.

Учені дійшли висновку, що органічні молекули з'явилися на поверхні Марса внаслідок атмосферних фотохімічних реакцій. Тобто вони не були створені живими істотами, але могли стати основою для їхньої появи. Такий розвиток подій вчені отримали в результаті моделювання раніше, але їм потрібні були докази того, що відбувається саме такий процес на Червоній планеті.

Коли СО2 вступає в реакцію зі світлом, то утворюються атоми монооксиду вуглецю і кисню. При цьому виникають два ізотопи — легший вуглець-12 і важчий вуглець-13. За словами вчених, під час фотохімічної реакції на Марсі молекули, що містять вуглець C-12, виснажуються швидше і залишається більше вуглекислого газу з ізотопом вуглець-13. Велику кількість цього ізотопу також було виявлено в метеориті, що прилетів з Марса.

Поверхня Марса. Учені вважають, що органічні молекули виникли в атмосфері планети
Фото: NASA

Співвідношення ізотопів вуглецю в метеориті узгоджувалося з даними моделювання. Але щоб повністю підтвердити свою теорію вченим не вистачало ще однієї частини головоломки. Саме цю частину виявив у відкладеннях на дні кратера Гейл марсохід Curiosity, де було виявлено ізотоп вуглець-13.

Склавши всі дані докупи, вчені дійшли висновку, що органічні молекули на основі вуглецю, знайдені на поверхні, були створені в атмосфері Марса. Це дослідження також дає підказки щодо того, як з'явився органічних матеріал, необхідний для життя, але на Землі.

За словами вчених, на початку історії Сонячної системи наша планета і Марса мали схожі атмосфери. Таким чином вчені припускають, що органічні молекули на основі вуглецю, що стали головним компонентів для життя на Землі, могли також виникнути в атмосфері.

Поки що доказів того, що цей процес відбувався на Землі, вчені не знайшли. Можливо причина криється в тому, що поверхня нашої планети змінювалася набагато частіше, ніж поверхня Марса.

Як уже писав Фокус, з ядром Землі коїться щось дивне і вчені нарешті з'ясували, чому це відбувається. У вчених є чітке уявлення про верхні шари планети, але що глибше вони зазирають у надра Землі, то більше виникає запитань.

Також Фокус писав про те, що апарат NASA зробив унікальну фотографію величезної гори на Марсі, яка насправді є згаслим вулканом. Маючи висоту 27 км, ця гора є найвищим природним утворенням у Сонячній системі.

Теги за темою
Космос Земля
Джерело матеріала
loader
loader