Деяких студентів-заочників не мобілізують до ЗСУ: кого це стосується
Деяких студентів-заочників не мобілізують до ЗСУ: кого це стосується

Деяких студентів-заочників не мобілізують до ЗСУ: кого це стосується

В Україні існує три види військового обліку — призовників, військовозобовʼязаних та резервістів. Під дію закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" підпадають лише ті, хто стоять на одному з двох, розповів адвокат Андрій Межирицький.

Під час мобілізації повістки можуть вручити всім військовозобовʼязаним громадянам від 18 до 60 років. Проте не призвуть до лав ЗСУ тих, хто має відстрочку, зокрема, студентів денної чи дуальної форми навчання. Також в Україні знижений призовник вік до 25 років. Адвокат Андрій Межирицький розповів про те, чи вдасться уникнути служби 18-річному студенту-заочнику.

За словами адвоката, дія закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" розповсюджується на громадян, які перебувають на обліку військовозобов'язаних та резервістів. Натомість існує всього три види обліку:

  • призовників;
  • військовозобовʼязаних;
  • резервістів.

Чи мобілізують 18-річного студента-заочника

Межирицький розповів, що якщо особа перебуває на обліку призовників, має приписне посвідчення призовника, то не може бути примусово мобілізована. Тоді як призвати до лав ЗСУ дозволено осіб, які визнані непридатними до військової служби в мирний час і мають тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного або не мають ніякого військового облікового документа.

"Якщо хлопець перебуває на військовому обліку призовників та має приписне посвідчення, то його не можуть призвати на військову службу до досягнення ним 25 років", — пояснив адвокат та додав, що за інших обставин його можуть мобілізувати по досягненню 18 років.

Нагадаємо, адвокатка Марина Бекало розповіла, що громадян, які не оновлять свої дані до 16 липня покарають. Зокрема, їм загрожуватиме не лише штраф.

Раніше заступниця міністра оборони Катерина Чорногоренко повідомила, що деякі українці зможуть отримати відстрочку від призову без явки до ТЦК. Адже все буде автоматично оформлено завдяки оновленому функціоналу в "Резерв+".

Теги за темою
адвокат
Джерело матеріала
loader
loader