Не тільки Місяць: у Землі є 7 дивних супутників і одному з них можна дати ім'я
Не тільки Місяць: у Землі є 7 дивних супутників і одному з них можна дати ім'я

Не тільки Місяць: у Землі є 7 дивних супутників і одному з них можна дати ім'я

Один із квазісупутників нашої планети очікує, що йому дадуть ім'я, яке буде легко запам'ятати, на відміну від офіційної назви.

Зазвичай учені дають астрономічним об'єктам одразу дві назви. Одна з них є офіційною, а друга — ні. Перші назви потрібні для того, щоб не плутати ті чи інші об'єкти в каталогах, а другі використовують більше заради розваги, хоча найчастіше саме друге ім'я легше запам'ятати. Наприклад, скупчення галактик з офіційною назвою ACT-CL J0102-4915 отримало прізвисько Ель-Гордо, що в перекладі з іспанської означає "Товстун". Просто це скупчення надзвичайно масивне. Тепер же оголошено конкурс на найкраще ім'я для одного з семи квазісупутників Землі, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Міжнародний астрономічний союз (МАС), який дає назву астрономічним об'єктам, оголосив конкурс для всіх охочих. Він полягає в тому. Що можна запропонувати свій варіант неофіційного імені для одного з семи квазісупутників Землі під назвою 2004 GU9.

Квазісупутниками є тимчасові супутники Землі, траєкторія обертання навколо Сонця яких збігається з тим періодом часу, коли Земля обертається навколо нашої зірки. Орбіта 2004 GU9, який є астероїдом довгастої форми, є нестабільною, і після 2600 року квазісупутник уже не буде обертатися навколо Землі та Сонця одночасно.

МАС проводить конкурс разом із ведучим наукової програми Radiolab на одній з радіостанцій Нью-Йорка Латіфом Нассером, який раніше цього року, як уже писав Фокус, дав ім'я квазісупутнику Венери. Ця історія цікава тим, що назву об'єкту було дано абсолютно випадково і тепер він має ім'я Zoozve. За словами Нассера, 2004 GU9 також має право отримати своє друге ім'я.

Із семи квазісупутників Землі, три точно є такими, а щодо решти чотирьох, то вчені ще сперечаються про те, як їх визначати. Із трьох об'єктів було обрано найдивніший, за словами Нассера, квазісупутник розміром з Ейфелеву вежу (її висота 300 метрів).

У цьому конкурсі імен є одне застереження. Технічно Zoozve не є прийнятною назвою згідно з недавніми новими стандартами МАС. Найімовірніше, це ім'я було ухвалено через незвичність самої історії, яка передувала появі цього імені. МАС вимагає, щоб астрономічні об'єкти називали іменами з різних міфологій. Хоча можуть бути й винятки у випадку з 2004 GU9.

Повний список рекомендацій, які стосуються конкурсу, можна знайти тут. Зрештою буде обрано 10 фінальних імен, а з них оберуть переможця.

Як уже писав Фокус, отримано докладні знімки Сонця, на яких видно пляму, що в 25 разів більша за Землю, і величезні струмені плазми. Американський астрофотограф сфотографував нашу зірку в період її активності.

Теги за темою
Космос Земля
Джерело матеріала
loader