Таких світів немає в Сонячній системі: створено інфографіку 1600 дивних екзопланет
Таких світів немає в Сонячній системі: створено інфографіку 1600 дивних екзопланет

Таких світів немає в Сонячній системі: створено інфографіку 1600 дивних екзопланет

На двох інфографіках показано планети різних типів і розмірів, при цьому їх можна порівняти одна з одною.

Словацький художник і любитель астрономії Мартін Варгіч представив дві інфографіки, на яких зображені світи, багатьох з яких немає в Сонячній системі. Загалом показано 1600 планет, які належать до різних типів і мають різний розмір. Інформація про планети, розкидані по всьому Чумацькому Шляху, була отримана на основі астрономічних спостережень, пише Live Science.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Для створення двох інфографік Варгич використав наукові моделі та відому інформацю про екзопланети, щоб візуалізувати їхній зовнішній вигляд і розміри. У такий спосіб художник хотів показати, який вигляд можуть мати світи, багатьох з яких немає в Сонячній системі. Одна інфографіка отримала назву "Крижані та кам'янисті планети", а друга — "Екзопланетний зоопарк". Екзопланета — це будь-яка планета, яка розташована в іншій зоряній системі.

Інфографіка "Крижані та кам'янисті світи" містить зображення понад 900 планет, що мають приблизно розмір Землі, а також ті, що в 1,5 — 6 разів більші та називаються супер-Земля. При цьому всі планети розташовані в порядку збільшення їхньої температури зліва направо.

Інфографіка "Крижані та кам'янисті світи" містить зображення понад 900 планет
Фото: Live Science

Інфографіка "Екзопланетний зоопарк" містить зображення більших газових і крижаних гігантів.

Інфографіка "Екзопланетний зоопарк" містить зображення більших газових і крижаних гігантів
Фото: Live Science

За слова Варгича, на створення цих зображень у нього пішло приблизно півроку. Художник хотів показати величезну різноманітність екзопланет. За його словами, він постарався зобразити репрезентативну кількість екзопланет, які мають різну температуру, розмір і тип. При цьому на інфографіках також показано багато планет-рекордсменів. Тож можна побачити найбільші, найгарячіші та найвіддаленіші з відомих екзопланет.

Наприклад, можна побачити найдавнішу відому екзопланету PSR-B1620-26b, якій як вважається 12,7 млрд років.

Найдавніша відома планета PSR-B1620-26b — найдавніша відома планета
Фото: Live Science

За словами Варгича, у нього є кілька улюблених планет. Однією з них є Kepler 277b, надщільна кам'яниста планета, масивніша за Сатурн, із гравітацією, у 10 разів більшою за земну.

Ще одним улюбленим світом художника є WASP-12b, розпечений газовий гігант, що належить до типу гарячі Юпітери. Планета розташована так близько до своєї зірки, що гравітація останньої вплинула на форму планети. Вона має вигляд яйця.

Ще одним улюбленим світом художника є WASP-12b, розпечений газовий гігант, що належить до типу гарячі Юпітери. Планета розташована так близько до своєї зірки, що гравітація останньої вплинула на форму планети. Вона виглядає як яйце
Фото: Live Science

За словами художника, він зобразив багато екстремальних світів, не схожих на жодну планету в Сонячній системі. Тут показані світи, вкриті лавою; ті, які випаровує їхня рідна зірка; світи, де у вигляді дощу випадає залізо і навіть алмази.

Колір усіх екзопланет заснований на даних про їхню температуру, а також про хімічний склад. При цьому художник використовував також як основу для своїх інфографік приблизні зображення, які робили раніше астрономи.

Як уже писав Фокус, отримано знімок найяскравішого об'єкта в космосі, і він дивує. Астрономи використовували ефект, передбачений Альбертом Ейнштейном, щоб отримати один з найкращих знімків квазара.

Також Фокус писав про те, що астрофотограф зі США зробив дуже детальні зображення Сонця, на яких видно величезні сонячні плями і співали з плазми.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader
loader