У Верховній Раді закликали світ визнати обстріл "Охматдиту" терористичним актом
У Верховній Раді закликали світ визнати обстріл "Охматдиту" терористичним актом

У Верховній Раді закликали світ визнати обстріл "Охматдиту" терористичним актом

Керівництво Верховної Ради України та депутати українського парламенту в спільній заяві закликають міжнародних партнерів відреагувати на обстріл Росією цивільної інфраструктури та дитячої лікарні "Охматдит", і визнати такі дії терактом. Цілеспрямований ракетний удар російських терористів по найбільшій та найстарішій дитячій лікарні України у Раді назвали безпрецедентним за своєю жорстокістю і цинізмом.

Про це йдеться в документі, оприлюдненому на сайті  Верховної Ради. Депутати наголосили, що  цей воєнний злочин  потребує особливої реакції світу.

"Сьогодні, 8 липня 2024 року Російська Федерація вчинила один з найкривавіших воєнних злочинів за час своєї незаконної, неспровокованої та невиправданої загарбницької війни проти України", –йдеться у заяві.

У ВР констатували, що ціллю ворожої атаки стали мирні українські міста, де російські ракети влучили у житлові будівлі, медичні заклади та об'єкти цивільної інфраструктури. 

"Безпрецедентним за своєю жорстокістю і цинізмом став цілеспрямований ракетний удар росіян по найбільшій та найстарішій дитячій лікарні України – Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит", де проходять лікування тисячі дітей з усієї країни. Цей жахливий злочин проти найменш захищених і найуразливіших – хворих дітей – не має пояснення та вражає своєю нелюдською природою", –  наголосили політики. 

Депутати нагадали, що від початку широкомасштабного вторгнення Росія вщент зруйнувала 214 об’єктів медичної інфраструктури, які відновленню не підлягають, ще 1630 об’єктів пошкодила.

Удар російських загарбників  по "Охматдиту" вимагає жорсткої реакції Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, зазначили в ВР. 

"Але наразі в Раді безпеки ООН головує держава-терорист, Російська Федерація, яка всупереч Статуту ООН набула статусу члена ООН і статусу постійного члена її Ради безпеки", – нагадали депутати.

Це свідчить про деградацію системи міжнародних організацій та обумовлює потребу в пошуку нових дієвих безпекових механізмів, вказали у Верховній Раді.

"Сьогодні – напередодні Вашингтонського саміту НАТО - ми розцінюємо цю злочинну атаку Російської Федерації як цинічний сигнал Альянсу, продиктований впевненістю росіян у своїй повній безкарності. Ця терористична атака потребує особливої реакції Союзників. Подальше зволікання із дієвими заходами протидії агресії Росії лише спонукатиме агресора до масштабування злочинів та продовження геноцидних практик", – наголошується в заяві.

Депутати додали:  сьогоднішньою атакою Росія показала, що вона не прагне ні миру, ні переговорів та не має наміру відмовлятися від своєї агресивної мети знищити Україну.

У зв'язку з цим парламентарії закликають міжнародних партнерів надати Україні всю необхідну зброю, серед яких: системи ППО Patriot і SAMP/T, ракети для них, далекобійна зброя, артилерійські системи та снаряди, БПЛА та системи РЕБ в достатніх обсягах, а також зняти обмеження для використання даної техніки, аби наша держава змогла захистити себе від російського терору.

Окрім цього, українські політики закликали уряди й парламенти інших держав, універсальні та регіональні міжнародні організації та їхні парламентські інституції негайно відреагувати на "варварську атаку, вчинену Російською Федерацією, та визнати її терористичним актом".

Заява також закликає міжнародну спільноту здійснити всі можливі заходи для розслідування цього та інших злочинів і притягнення до відповідальності та справедливого покарання всіх винних.

Як повідомляв OBOZ.UA:

8 липня країна-агресор Росія атакувала лікарню "Охматдит" у Києві. Унаслідок обстрілу зруйновано токсикологічний корпус та пошкоджено центральний. Російські терористи влучили у корпус, де діти отримували діаліз. Тобто маленькі пацієнти були "привʼязані" до апаратів очищення крові. Також внаслідок обстрілу зруйновано відділення реанімації.

Польща і Німеччина вже запропонували допомогу з лікуванням дітей, які постраждали від удару РФ по "Охматдиту".

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader