Екстремальна погода в майбутньому може стати нормою – дослідження учених
Екстремальна погода в майбутньому може стати нормою – дослідження учених

Екстремальна погода в майбутньому може стати нормою – дослідження учених

Ель-Ніньо 1997-98 років спричинило 23 тисячі смертей і завдало збитків на мільярди доларів.

Нове дослідження науковців виявило, що збільшення середньої температури на Землі на 3,7 градуса Цельсія, призведе до того, що кліматичні явища Ель-Ніньо, які часом призводять до природних катаклізмів, у понад  90% випадків будуть екстремальними.  

Про це повідомляє видання Live Science. 

Під час сильних Ель-Ніньо західне узбережжя Південної Америки опиняється під потоками сильних дощів, які призводять до повеней та зсувів. Водночас західні частини Тихого океану, зокрема Індонезія та Австралія, переживають періоди посухи.

Ель-Ніньо 1997-98 років спричинило 23 тисячі смертей і завдало збитків на мільярди доларів через шторми, посухи, повені та спалахи захворювань, викликані цими катаклізмами.

"Якщо ми опинимося в стані, в якому майже кожне Ель-Ніньо є екстремальним, це матиме величезні соціально-економічні наслідки в Тихоокеанському регіоні", - заявив провідний автор дослідження Тобіас Байр.

Згідно з моделлю клімату, з якою працювали науковці, в теперішніх умовах спостерігається вісім або дев'ять екстремальних явищ Ель-Ніньо упродовж століття. Але при потеплінні на 3,7 градуса Цельсія це число зросте до 26. При цьому 90,4% Ель-Ніньо будуть екстремальними за сьогоднішніми мірками.

Згідно з доповіддю ООН за 2023 рік, до 2100 року температура на Землі може перевищити показники доіндустріального рівня на 2,9 градуса за Цельсієм, якщо нинішні рівні викидів парникових газів не скоротяться.

Джерело матеріала
loader
loader