Правоохоронці передали до суду справу про держзраду депутата від ОПЗЖ
Правоохоронці передали до суду справу про держзраду депутата від ОПЗЖ

Правоохоронці передали до суду справу про держзраду депутата від ОПЗЖ

Правоохоронці передали до суду справу про держзраду депутата від ОПЗЖ

Наразі депутат перебуває в слідчому ізоляторі.

Правоохоронці завершили досудове розслідування стосовно народного депутата України VII, VIII, IX скликань від забороненої політичної партії “Опозиційна платформа – за життя”, якого обвинувачують у держзраді та колабораційній діяльності на тимчасово окупованій території. Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Як інформує Офіс Генерального прокурора, обвинувальний акт стосовно народного депутата за ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України, прокурори вже скерували до суду. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна..

За даними слідства, народний депутат імені якого не називають, але як випливає з матеріалів справи, йдеться про Олександра Пономарьова, 25 лютого 2022 року поїхав з Києва до Бердянська Запорізької області та перейшов на бік окупантів. На тимчасово окупованій території він організував роботу підконтрольних йому підприємств. Також, як додають правоохоронці, він допомагав росіянам в окупації міста.

“Згодом народний депутат повернувся на підконтрольну українській владі територію. З Києва він продовжував координувати діяльність перереєстрованих на тимчасово окупованій території Запорізької області підконтрольних комерційних структур”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, як розповіли у прокуратурі, з березня до листопаду 2022 року депутат уклав угоди із підприємствами, які виконували замовлення окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму. 

“Він поставляв для них продукцію зі своїх підприємств з м. Бердянськ. У подальшому вони використовувалися для забезпечення збройної агресії РФ проти України, а також ремонту і будівництва автодоріг на замовлення так званого государственного казенного учреждения “Служба автомобильных дорог Республики Крым”, – зазначають прокурори.

Також народний обранець незаконно зареєстрував свою фірму в окупаційній податковій службі по Запорізькій області для провадження фінансово-господарської діяльності з Росією.

Нагадаємо, 24 липня 2023 року народному депутату Олександру Пономарьову повідомили про підозру за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України («Державна зрада»). Правоохоронці зі Служби безпеки України і Державного бюро розслідувань повідомляли, що викрили його «на співпраці з РФ».

25 липня Печерський районний суд міста Києва обрав Пономарьову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 вересня без права внесення застави.

Джерело матеріала
loader
loader