Коли перестануть відключати світло в Україні: названо терміни
Коли перестануть відключати світло в Україні: названо терміни

Коли перестануть відключати світло в Україні: названо терміни

До кінця серпня очікується незначне, але зниження тривалості графіків відключень. Далі ситуація зміниться.

Ближче до осені графіки відключення електрикив Україні можуть стати більш щадними. Про це розповів директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко.

За його словами, вже з наступного тижня аномальна спека в Україні спаде. Крім того, існує ймовірність, що вийдуть з ремонту деякі енергоблоки, після чого їх можна буде активно використовувати.

"Тому до кінця серпня очікується незначне, але зниження тривалості графіків відключень. Але все одно вони будуть поки що досить жорсткими", - сказав Омельченко в ефірі телеканалу Київ24.

Директор енергетичних програм центру Разумкова вважає, що до до середини серпня полегшення буде більш значним і графіки відключень будуть меншими. А ось восени світло вимикатимуть або мінімально, або не будуть зовсім.

"Особливо у вересні та жовтні ці відключення будуть мінімальні або їх не буде зовсім. Безумовно за умови якщо не буде нових ударів росіян по нашій енергетичній інфраструктурі", - резюмував Омельченко.

Хто такий Володимир Омельченко

Володимир Омельченко - директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Автор понад 50 наукових і публіцистичних праць. Брав участь у розробці та здійсненні міжнародних енергетичних проектів та наукових дослідженнях міжнародної енергетичної політики.

У 1992–1996 р. працював на різних посадах в галузі машинобудування;

1997–1998 — головний фахівець відділу нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства економіки України;

1998–2003 — НАК "Нафтогаз України", очолював напрям транспорту нафти;

2004–2007 — головний консультант Національного інституту проблем міжнародної безпеки РНБО України;

з лютого 2007 р. — експерт Центру Разумкова, з 2013 року — директор енергетичних програм.

Відключення світла в Україні - останні новини

17 липня заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук повідомила про ускладнення ситуації в енергетичній системі порівняно з попередніми тижнями. Причина цього - ремонти на енергооб'єктах і масовані атаки країни-агресора Росії. Негативно впливає на зростання дефіциту в енергосистемі й аномальна спека в Україні.

Тим часом в Енергоатомі повідомили, що до енергомережі України після планового ремонту підключили енергоблок-тисячник. Повернення енергоблока в штатний режим значно посилить українську енергомережу.

Раніше директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко прогнозував, що наприкінці серпня відключення світла можуть стати коротшими - вони можуть тривати до 4-6 годин на добу. Восени за сприятливих умов ситуація може бути досить комфортною.

Удари Росії по Україні та відключення світла

З березня Росія почала завдавати прицільних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури України, зокрема фактично зруйнувавши виробничі потужності Трипільської ТЕС.

Неодноразових атак зазнавала і Зміївська ТЕС, яка перекриває потреби світла Харківщини та інших областей.

Саме посилення ударів РФ по енергообʼєктах змусили США передумати щодо ATACMS і того ж місяця передати Україні балістику до 300 км.

Наразі, через брак снарядів до ППО, Росія вдалося знеструмити ще низку обʼєктів, через що в "Укренерго" були вимушені запровадити аварійні відключення.

Джерело матеріала
loader